We waren al bang dat onze favoriete snack voor na het uitgaan zou verdwijnen. De milieucommissie van het Europees Parlement wilde het toevoegen van fosfaat in bevroren kebab vlees verbieden en dit zou dus het einde worden van de döner kebab.

Veel kebabzaken werken met bevroren vlees. de toevoeging van fosfaat werd alleen toegestaan bij verse bereiding van het vlees. Woensdag werd een voorstel van de Europese Commissie om fosfaat toe te laten nog net niet weggestemd door het Europees Parlement en dus mag kebab blijven bestaan in Europa. Volgens de Europese voedselwaakhond EFSA is het nog niet bewezen, daarom doet de EFSA een nieuw onderzoek en zal er eind volgend jaar opnieuw gestemd worden.

De Europese consumentenkoepel BEUC vindt het maar slecht dat fosfaat blijft toegestaan. Ook GroenLinks vindt dat döner kebab geen ‘overbodige, twijfelachtige en mogelijk schadelijke stoffen’ zou moeten bevatten.

Bekijk de onderstaande video om te zien hoe de heren van DENK over de mogelijke verdwijning van kebab denken: