Goudzoekers in het Amazonewoud van Brazilië hebben leden van een geïsoleerde Amazonestam gedood en in stukken gehakt. Het bloedbad zou ongeveer een maand geleden hebben plaatsgevonden.

De stamleden waren eieren aan het rapen langs een rivier, toen de goudzoekers op hen stuiten. Hierop vermoordden de goudzoekers ongeveer 10 stamleden met een roeiriem, die aan de stam zelf toebehoorde. Vervolgens sneden ze hen in stukken en gooiden ze in de rivier.

Volgens een woordvoerder van het Braziliaanse overheidsdepartement FUNAI zaten de goudzoekers er vervolgens over op te scheppen in een bar: “Het was onbeschaamde cafépraat”, zegt Leila Silvia Burger Sotto-Maior. “Ze pochten zelfs over het feit dat ze de lichamen in stukken hadden gesneden en in de rivier gegooid.” De goudzoekers zeiden dat “ze moesten doden om zelf niet gedood te worden.”

Enkele getuigen die zich in de bar bevonden zijn met het verhaal naar de politie gegaan, waarna er een onderzoek is gestart. Onderzoeksrechter Pablo Luz de Beltrand verklaart: “Het gaat om een uitgestrekt territorium dat moeilijk toegankelijk is. Deze stammen zijn erg geïsoleerd. Het is dus een zeer moeilijke klus en alle overheidsdepartementen zullen goed moeten samenwerken om dit onderzoek tot een goed einde te brengen.”

Ook in februari zou er al een vergelijkbaar incident hebben plaatsgevonden in het gebied. Sarah Shenker van mensenrechtenorganisatie ‘Survival International’ verklaart: “Indien het onderzoek de eerdere verklaringen van getuigen bevestigt, dan vindt er een ongeziene genocide plaats waarbij geïsoleerde inheemse stammen worden uitgemoord. De Braziliaanse regering faalt volledig in het beschermen van deze mensen.”