MS-13 dat ook wel bekent staat als Mara Salvatrucha, is in 1980 opgericht in Los Angeles en uitgegroeid tot een van de beruchtste straatbendes ter wereld.

De bende bestond oorspronkelijk voornamelijk uit immigranten uit El Salvador en heeft inmiddels gangs door de hele V.S., Centraal- en Zuid Amerika, Canada, Mexico en Australië en betaat uit ongeveer 100.000 leden. MS-13 staat bekend om zijn meedogenloze aanvallen, moorden en groepsverkrachtingen. Ieder nieuw bendelid wordt ontgroend door 13 seconden lang in elkaar geslagen te worden door zijn nieuwe maatjes.

De primaire doelstelling van MS-13 is om de gang met het grootste aantal moorden ter wereld te worden.

MS-13 kreeg wereldwijde bekendheid, toen ze in December 2004, een paar dagen voor kerst, in Honduras een bus aanvielen en doorzeefden. De passagiers in de bus doken weg voor de kogels maar een ganglid stapte de bus in en begon de passagiers één voor één te executeren.

Ironisch genoeg was de slachtpartij een reactie op de aankondiging van de herintroductie van de doodstraf in Honduras.

MS-13-gangleden zijn makkelijk te herkennen aan hun vele tattoos over hun hele lichaam en gezicht. Om te communiceren met andere gangs gebruiken ze hun eigen satanistische handsymbolen.

Wanneer een bendelid ontrouw is tegen de gang, worden ze gestraft door het afsnijden van ledematen of soms zelfs vermoord.

Behalve de straten beheerst MS-13 ook een aantal gevangenissen waar veel leden naartoe gestuurd worden. Penas Ciudad Barrios, een gevangenis in El Salvador met ruim 2500 gevangenen, wordt zelfs helemaal gerund door de gang. De bewakers zorgen alleen dat er niemand in of uitgaat, verder regelen de gevangenen alles zelf.

De afgelopen weken zijn er MS-13 symbolen gesignaleerd in Sydney, en locals zijn bang dat de Australische stad de volgende is die door de gang wordt overgenomen.

Hoe lang zal het duren voordat we in Nederland met ze te maken krijgen? Hopelijk nooit..

Bekijk hier een documentaire over MS-13: