Lange tijd dachten veel mensen dat de elektronische sigaret het on schadelijke alternatief voor het roken van normale sigaretten was. Nieuw onderzoek wijst echter uit dat de E-sigaret kan zorgen voor hartaanvallen en beroertes.

Onderzoekers in Zweden deden een experiment met 15 gezonde vrijwilligers die nog niet eerder een e-sigaret met nicotine hadden gerookt. Al na een half uur bleek er een flinke toename van bloeddruk en hartslag te zijn en de bloeddruk verdrievoudigde zelfs.

De vastgestelde effecten verdwenen na korte tijd weer, echter kan langdurige blootstelling wel degelijk zorgen voor blijvende aderstijfte zorgen, wat weer hartaanvallen en beoertes tot gevolg kan hebben.

Professor Magnus Lundback van het Karolinska Instituut ligt toe: “Het aantal gebruikers van de elektronische sigaret is de laatste jaren enorm toegenomen. In de publieke opinie zijn ze onschadelijk. De industrie achter de e-sigaret zet die op de markt als een middel om de schade van het roken te beperken en om mensen te helpen stoppen met tabak roken. Maar de veiligheid van de e-sigaret staat ter discussie en het bewijs groeit dat ze diverse gezondheidsrisico’s inhoudt.”

De effecten werden overigens niet vastgesteld bij E-sigaretten waarin geen nicotine is toegevoegd. Bekijk hieronder meer: