LiAngelo Ball, de jongste broertje van Los Angeles Lakers ster Lonzo Ball, en twee teamgenoten van de universiteit van Californië (UCLA) zijn afgelopen nacht opgepakt na een inval in hun hotelkamers. UCLA en tegenstanders Georgia Tech bevonden zich in Shanghai, China om de openingswedstrijd van het nieuwe college basketbalseizoen te openen.

Bronnen hebben aan ESPN verteld dat omstreeks 8 uur lokale tijd de politie een inval deed in het Hyatt Hangzhou Hotel waar de spelers verbleven. De Louis Vuitton winkel bevond zich naast het hotel. Drie spelers van UCLA en drie spelers van Georgia Tech werden urenlang vastgezet in een kamer en ondervraagd door de politie. Georgia Tech bracht middels een statement naar buiten dat hun spelers er uiteindelijk niks mee te maken hadden en dat de normale gang van zaken werden hervat richting de openingswedstrijd. Zij mochten ook vertrekken van de politie, terwijl de spelers van UCLA (LiAngelo Ball, Cody Riley en Jalen Hill) werden vervoerd d.m.v politiebusjes.

De studenten zullen berecht worden met Chineze wetgeving. Vergeleken met de VS hanteert China een erg strenge wet betreft diefstal. In de media wordt er gespeculeerd over gevangenisstraffen die verschillen tussen de 3 en 10 jaar. Of deze straffen er komen moet nog blijken.

Vooral opmerkelijk is de betrokkenheid van LiAngelo Ball, die uit een welgestelde familie komt met een rijke entrepeneur als vader en een broer die in de NBA zijn brood verdiend. LaVar Ball, de vader van LiAngelo, was al in China met zijn familie en doet nu zijn best om zijn zoon te steunen en meer informatie te verzamelen over het incident.

Verslaglegging ESPN:

Statement van LaVar Ball over het incident: