Amerika straft China keihard om ‘vreselijke mishandeling’ Oeigoeren

Oeigoeren
White House/Amnesty

De maat is vol voor president Trump: China mag niet langer wegkomen met hun wandaden tegen de Oeigoeren. De Verenigde Staten neemt keiharde maatregelen tegen China.

Keiharde aanpak

Zo heeft Trumps minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, vandaag besloten om drie hoge Chinese functionarissen niet meer toe te laten in de VS. Volgens hem is er namelijk sprake van “verschrikkelijke” mishandeling van minderheden in de Chinese provincie Xinjiang. Daarnaast worden de bezittingen van de functionarissen in de VS bevroren.

Gedwongen arbeid Oeigoeren

De minister wijst daarmee naar de gedwongen arbeid en willekeurige opsluiting van grote groepen Oeigoeren, een islamitische minderheid in China, in heropvoedingskampen. China beweert echter dat zij enkel de Oeigoeren aanpakken om moslim-extremisme tegen te gaan.

Architect kampen Oeigoeren aangepakt

Een van de functionarissen die nu wordt gestraft is Chen Quanguo. Hij is de hoogste man van de Chinese communistische partij in Xinjiang. Volgens kenners geldt hij daarnaast als de architect van de harde aanpak van de Oeigoeren.

China woest

China heeft woedend gereageerd op het nieuws en dreigt Amerika terug te slaan met sancties. Donderdag waarschuwde de Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi nog dat de VS nu echt moet gaan uitkijken en de spanning niet verder moet laten oplopen tussen de beide landen.

Check hieronder de video van Lubach waarin hij de situatie uiteenzet.