De FBI heeft een Amerikaanse soldaat opgepakt die naar IS wilde overlopen. De militair, Erik Kang, dacht online tegen Islamitische Staat te zeggen dat hij “een hele groep mensen wilde doden” In plaats daarvan bleek hij in contact te staan met undercover agenten.

Eerder had Kang online onderzoek gedaan naar wat de meest effectieve en pijnlijke manier was om mensen te martelen. Ook zou hij zijn symphatien hebben uitgesproken over Omar Mateen, de man die in een nachtclub waar vooral homo’s kwamen, vorig jaar 49 mensen doodschoot. Ook zei hij: “Hitler gelijk had om zoveel Joden te doden.”

De vader van Erik, Clifford Kang, is in shocjk door het nieuws: “Hij was een geweldig kindHij was wat stil, maar ik was ook niet van het extraverte type. Hij was een normale jongen die gewoon opgroeide in Waimanalo (Hawaii). Ik heb hem nooit over ISIS horen praten.”

Mogelijk leidt Erik aan een posttraumatische stressstoornis, een aandoening waaraan veel militairen leiden die in oorlogsgebieden hebben gevochten. Kang vocht mee tijdens missies in Irak en Afghanistan. Ook zijn advocaat zegt dat Erik psychische problemen heeft.

Collegamilitair Chris Sanders zegt: “Hij zei gewoon letterlijk alles wat in zijn hoofd kwam. En hij besefte niet dat dat vaak mensen heel oncomfortabel deed voelen. Omdat hij zich soms zo raar gedroeg hebben we het nog over hem gehad en zeiden we tegen elkaar dat die gast ooit nog in het nieuws zal komen.”