Anticonceptie: vergoeding zorgverzekering 2022

Het is het einde van het jaar en dus is het tijd om te kijken of jouw zorgverzekeraar nog bij je past. Wat betreft anticonceptie vergoedingen zijn er verschillende mogelijkheden. Zou jij ook de kosten van anticonceptie vergoed willen krijgen via je zorgverzekeraar? 

De vergoeding hiervoor verschilt per verzekeraar. Wil je het graag vergoed krijgen, verdiep je dan de komende tijd in hoe de verschillende verzekeraars omgaan met deze kosten. In november en december kun je namelijk overstappen naar een andere zorgverzekeraar. 

Soorten anticonceptie

Voorbehoedsmiddelen om niet ongewenst zwanger te worden, kunnen op de lange termijn best duur zijn. Bovendien zijn er verschillende soorten anticonceptie, waarvan ook de kosten variëren. Denk bijvoorbeeld aan de ‘pil’ (anticonceptiepil), een anticonceptiepleister, een spiraal of een condoom. Daarbij zijn alle opties te verhalen op je zorgverzekeraar. 

Vergoeding varieert per leeftijdscategorie

Er zijn drie leeftijdscategorieën waartussen een zorgverzekeraar onderscheid maakt bij de vergoeding van anticonceptie: jonger dan 18, tussen de 18 en 21 en ouder dan 21. 

Voor de eerste groep (jonger dan 18) geldt dat anticonceptie onder de basisverzekering valt. Hier zit geen eigen risico aan vast, want onder de 18 hoef je nooit eigen risico te betalen. In sommige gevallen moet je wel een eigen bijdrage betalen, dus let daarop. 

Voor de tweede groep valt anticonceptie nog steeds onder de basisverzekering, maar betaal je wel eigen risico. Wil je liever volledig vergoed zijn voor anticonceptie? Dan is het verstandig om een aanvullend pakket te kiezen bij je verzekering. Voor een aanvullende verzekering hoef je nooit eigen risico te betalen, maar kan de verzekeraar om een eigen bijdrage vragen.

Voor de derde groep geldt dat anticonceptie helemaal niet onder de basisverzekering valt. Je zult dus de volledige kosten voor anticonceptie moeten betalen, maar niet als je een aanvullende verzekering hebt. De kosten voor anticonceptie zijn niet altijd hoger dan het bedrag dat je kwijt bent voor je aanvullende pakket. Houd hier rekening mee als je zorgverzekeraars gaat vergelijken

Spiraaltje bij de huisarts of gynaecoloog?

Als je overweegt om een spiraaltje (hormoon of koper) te zetten, let dan goed op door wie je deze laat zetten. De huisarts kan dit voor je doen, maar ook een gynaecoloog in het ziekenhuis. Bij de huisarts hoef je alleen voor het spiraaltje te betalen, maar bij de gynaecoloog betaal je ook voor de plaatsing. 

Voordeel van plaatsing in het ziekenhuis is dat er wel een echo wordt gemaakt om te controleren of het spiraaltje goed zit. Als je volgend jaar misschien een spiraaltje wilt, vergelijk dan aanvullende verzekeringen om zo goedkoop mogelijk uit te zijn. 

Beeld: Unsplash