Twee Arnhemse Syriëgangers wilden de ‘jihadrapper’ Marouane B. vanuit Syrië ophalen om hem mee te nemen naar Nederland. Dat verklaarde een van de jongens voor het Hof in Arnhem. Momenteel worden hun rechtszaken behandeld. “Als een moslimbroeder om hulp vraagt, doe je dat gewoon. Zelfs als je hem niet kent.” verklaarde de jongste verdachte.

De rechtbank in Arnhem had de twee jongens al veroordeeld voor een celstraf van 2 en 3 jaar. Volgens Justitie is het onmogelijk dat zij in 2015 niet hebben geprobeerd naar Syrië te gaan om zich bij de terreurgroep IS aan te sluiten. Vlak voor de Syrische grens werden zij echter aangehouden door Turkse undercoveragenten.

“We hadden niet de intentie om in Syrië te blijven, we wilden daar juist iemand ophalen. Die persoon wilde weg uit het strijdgebied, maar had geen geld. We hadden zelfs al een vliegticket naar Düsseldorf voor hem gekocht.’’ verklaarde een van de verdachte. Lange tijd was niet duidelijk wie bedoeld werd ‘die persoon’. Inmiddels is het duidelijk dat het gaat om Marouane B., die bekend staat als de ‘rappende IS-strijder’, vanwege zijn uitingen op social media, waaronder een aantal liedjes. Hij plaatste zelfs raps op YouTube over de gewapende strijd die hij voerde.

Of Marouane B. de verklaringen van de twee verdachte kan bevestigen is nog maar de vraag. Afgelopen week kwam het bericht naar Nederland dat B. hoogstwaarschijnlijk gestorven is tijdens de gevechten van IS. Dat is een flinke streep door de rekening van de advocaat en de verdachte. Zij bouwden hun verdediging rondom de verklaringen van B..

De advocaat-generaal, aanklager in hoger beroep, gelooft niets van het verhaal van de Arnhemmer. ,,De verdachten hangen een jihadistisch gedachtegoed aan en alles wijst erop dat ze plannen hadden om deel te nemen aan de strijd in Syrië. Zo hadden ze al contact gelegd met mensen in het strijdgebied en maakten ze gebruik van een sluiproute, om zo het doel van hun reis te verhullen.’’

De rechtbank besluit te wachten op een officiële mededeling over het welzijn van Marouane B., aangezien zijn verklaring van belang is in deze kwestie. De strafzaak krijgt in het voorjaar van 2018 een vervolg.

Één van de tracks van Marouane, waarin hij rapt over zijn terugkeer.