De populariteit van lipfillers is enorm gestegen de afgelopen jaren, mede door ‘celebrities’ als Monica Geuze en Kylie Jenner die hun lippen op hebben laten vullen. Vorig jaar lieten alleen al 150.00 Nederlanders hun lippen doen, hieronder ook genoeg jonge meiden. De NOS heeft onderzoek gedaan naar illegale lipfillers . Hieruit blijkt dat je als minderjarige je lippen ook kunt laten opspuiten, iets wat volgens de wet niet mag. 

NOS zijn redactie belde met iets minder dan honderd schoonheidssalons, klinieken en kapperszaken waarbij ze zich voordeden als een 17-jarige. Een groot deel van de ‘lipfiller-bedrijven’ waren bereid de behandeling uit te voeren, namelijk ruim één op de drie. Hoewel honderd bedrijven niet voor de hele sector spreken laat het onderzoek duidelijk zien dat het niet altijd volgens de regels gaat.

Huidverminkingen

Veel van die behandeling bleken vervolgens ook niet aan de medische eisen te voldoen. Iedere lipfiller-behandeling zou namelijk moeten worden uitgevoerd door een verpleegkundige of arts met een juiste BIG-registratie (of iemand met die registratie moet erbij zijn) volgens de wet. Dit was maar het geval bij de helft van de onderzochte bedrijven.

En dit baart ons zorgen. Want het kan nare gevolgen hebben als zo’n cosmetische ingreep niet goed wordt uitgevoerd. Dit kan huidverminkingen, zoals littekens, bobbels of bulten en andere onvoorziene gevolgen hebben.

Bekijk hier beneden een video over het onderzoek.