Dit is de reden dat bier soms naar wiet ruikt

Genieten van een goed glas zal de komende tijd een stuk beter gaan nu het aanmerkelijk warmer wordt. Sterker nog, het zal ook bij jou hoog op de verlanglijst staan om gezellig met je vrienden een terrasje te gaan pikken. Vreemd genoeg heeft dat warme weer ook een eigenaar effect op het bier. Met elke slok die je neemt begin je een steeds sterker wordende wiet lucht te ruiken. Tenzij je natuurlijk pal naast een coffeeshop van je bier geniet, vraag jij je af hoe dat nou komt.

Het hoe en waarom van hop

Om je gelijk gerust te stellen, nee de barman heeft niet zijn zakje wiet in het biervat laten vallen. De verklaring is namelijk van een heel andere aard. Bier bestaat uit een verschillend aantal ingrediënten en een daarvan is hop. Dat wordt al jaren gebruikt, sterker nog, zonder hop is je bier een stuk minder bitter en zal je het nooit zo lang goed kunnen houden. Dat verklaart natuurlijk niet waarom je bier af en toe een sterke wietlucht produceert.

Bier met een duidelijke wietlucht

Om het goed te begrijpen is het van belang dat je wat basis beginselen kent. Zo is de officiële naam voor hop ‘Humulus Lupulus’. Dat mag je overigens weer direct vergeten, maar wat wel belangrijk is, is dat het behoort bij de familie van de Cannabin Aceae. Je snapt het al, ook cannabis sativa (Hollandica) behoort tot die groep. Ook al is het kort door de bocht, je zou dus kunnen stellen dat bier wordt gebrouwen met een aan hennep verwant kruid. De typische wietgeur wordt in feite veroorzaakt door de werking van het zonlicht op de hop. Ben je er zelf niet zo gek op, zorg er dan voor dat je bier goed koud is als je het drinkt. Die typerende lucht heeft dus wat minder te maken met verse wietzaadjes, wietplantjes of vers geknipte wiettoppen.

Bruine jongens

Natuurlijk is bier pas echt lekker als je een lekker koud biertje krijgt. Dat wordt lastig natuurlijk als je er niet van houdt om even stevig door te drinken. De typerende lucht kan namelijk al ontstaan na vijf minuten in de zon. Bierbrouwers zijn daarvan op de hoogte en dus zit bier vaak in donker bruine flessen. Zo heeft het zonlicht de minste kans op in te werken op de hop. Bij een merk als Heineken merk je die wietlucht dus sneller vanwege de groene flesjes.

Zo blijft je bier gegarandeerd goed smaken

De grote vraag is nu dus hoe je kan voorkomen dat je bier zo’n vreemde geur gaat krijgen. Allereerst is het van belang om te voorkomen dat je bier wordt blootgesteld aan zonlicht. Dat lukt niet altijd, maar mocht dat niet kunnen vermijden, gebruik dan folie om de bierfles. Helaas is het zonlicht niet het enige wat de smaak van bier kan aantasten. Zo is de schuimlaag niet enkel gunstig voor het visuele aspect, het zorgt er ook voor dat de smaak langer bewaard blijft. Wil je dus optimaal genieten van je bier, zorg er dan voor dat het lekker koel is en houdt het uit de buurt van de zon.