Duizenden mensen die een ongeldig rijbewijs bezitten , weigeren die op te sturen naar het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR), ondanks dat het wel verplicht is. Sinds begin 2016 hebben ruim vijfduizend mensen hun rijbewijs nooit ingeleverd.

Het is verplicht volgens CBR maar het bureau is ‘’nou eenmaal geen opsporingsinstantie’’ en kan ongeldige rijbewijzen niet bij mensen thuis ophalen. Ze hopen wel dat mensen het in de toekomst wel doen. De CBR kan aan de gemeentes en politie laten weten welke rijbewijzen ongeldig zijn. ‘’Als iemand staande wordt gehouden, kan de politie zien dat het rijbewijs ongeldig is, aldus een woordvoerster van het CBR.

De CBR zal er vanaf nu strenger op zijn en daar hebben ze hun redenen voor. “Met het oog op de verkeersveiligheid vinden wij het belangrijk dat het rijbewijs wordt ingeleverd”, zegt de woordvoerder van het CBR. “Na een ongeldigheidsverklaring wijzen wij onze klanten daar met klem op.”

Luister je niet, dan rsikeer je een boete van 230 euro. “Betrokkenen krijgen een aangetekende brief waarin heel duidelijk staat dat ze niet meer mogen rijden.” Als iemand een ongeldig rijbewijs heeft, betekent het niet direct dat ze die gebruiken. Rijbewijzen worden om verschillende redenen ongeldig verklaard, van een veroordeling voor rijden onder invloed tot medische klachten.

”Mensen zonder geldig rijbewijs moeten strenger worden bestraft, aldus ministers Grapperhaus van Justitie en Veiligheid en Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat. Bekijk het hieronder: