De elektronische sigaret, ook wel e-sigaret genoemd, werd enkele jaren geleden geïntroduceerd als ‘het gezonde alternatief voor rokers’. Over de langetermijngevolgen was echter nog weinig bekend. Daar komt nu meer en meer over naar buiten en mogelijk is de e-sigaret toch schadelijker dan gedacht.

Uit onderzoek van Public Health England bleek eerder dat het roken van e-sigaretten zo’n 95 procent minder schadelijk is dan het roken van gewone sigaretten. Uit nieuw onderzoek blijkt nu dat het roken van e-sigaretten mogelijk toch schadelijker is dan werd aangenomen. De dampen die vrijkomen bij het roken zouden  belangrijke immuuncellen kunnen beschadigen.

Het onderzoek, dat werd gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Thorax, werd gebaseerd op het longweefselmonsters van acht proefpersonen die niet rookten. Hierbij werd het ‘e-roken’ nagebootst, wat ontstekingen tot gevolg had. Deze effecten waren vergelijkbaar met het roken van een normale sigaret.

Er wordt wel benadrukt dat het onderzoek is gebaseerd op een kleinschalige studie en dat de effecten alleen zijn gemeten na 48 uur na het e-roken.

De discussie over hoe ongezond de e-sigaret is zal dus nog wel even voortduren.

Eerste onderzoek langetermijngevolgen E-sigaret heeft verrassende resultaten