Eerste Nederlands 3D geprint huis is een feit! Bewoner trekt in (Beelden)

3D print huis

De technologie kent tegenwoordig geen grenzen meer. Wie had ooit gedacht dat we in huizen zouden kunnen wonen, die uit een printer komen? Ja, dat lees je goed. In Eindhoven is namelijk de eerste bewoner ingetrokken in een huis, gebouwd met beton afkomstig uit een 3D printer.

3D print huis

Het 3D print huis is de eerste van vijf, in Eindhoven. De woning is gelijkvloers en heeft een oppervlakte van 94 vierkante meter. Naast de ruime woonkamer, zijn er ook twee slaapkamers. Hoe ontstaat zo’n huis uit een 3D printer? Om precies te zijn, zijn er 24 geprinte betonnen elementen gebruikt. Nadat de elementen laag voor laag geprint zijn in een fabriek, zijn ze met vrachtwagens naar de bouwplaats gebracht. De eerste stap was het leggen van een fundering (met de elementen uit de 3D printer), waarna het dak is aangelegd en de rest is afgewerkt.

Artikel gaat verder na de afbeeldingen

3d print huis

Het 3D print huis is gevormd als een grote zwerfkei. De initiatiefnemers hebben hiervoor gekozen omdat het goed past bij de natuurlijke locatie. Daarnaast ”demonstreert het de vormvrijheid die 3D-betonprinten biedt”. Binnenkort beginnen de projectpartners aan het ontwerp voor de volgende woning. Deze zullen voorzien zijn van meerdere verdiepingen, waarvoor de techniek eerst verder ontwikkeld zal moeten worden.

Bron: Nu.nl Beeld: Bart van Overbeeke