G-SHOCK presenteert Complex Sneaker Shopping NL! Ontmoet het genie achter G-SHOCK!

Heel tof nieuws voor sneakerheads, en liefhebbers van mode en accessoires in het algemeen. Het zeer populaire Complex item Sneaker Shopping komt naar Nederland en zal te zien zijn bij ComplexNL. De serie wordt mede mogelijk gemaakt door G-SHOCK van CASIO. In dit artikel maken we nader kennis met het genie achter de baanbrekende G-SHOCK horloges, de in Japan geboren ingenieur Kikuo Ibe.

Ibe droomde als jonge ingenieur van CASIO, ervan ‘een horloge te ontwerpen dat niet kapot gaat, ook niet als je het laat vallen’. CASIO zorgde in 1974 al voor opschudding met de eerste digitale horloges en heeft door de ontwikkeling van het als nagenoeg onverwoestbaar beschouwde G-SHOCK-horloge al vanaf de jaren 80 een sterke invloed op de horlogemarkt.

Kikuo Ibe

Er is een speciaal soort meesterbrein voor nodig om een ​​horloge van een extreme hoogte te laten vallen, laat staan ​​het te pletten met een cementroller, het met elektriciteit te zappen of er met een hamer op te slaan. Dit maakt echter allemaal deel uit van de persoonlijke stijl van experimenteren en uitvinden van CASIO-ingenieur Kikuo Ibe.

Na jaren van meerdere tests, mislukkingen en het aandrijven van meer dan 200 prototypes, onthulde het genie de eerste G-SHOCK, het legendarische DW5000 model, in 1983. Daarbij werd het reeds bestaande idee van een horloge als een kostbaar object verbroken en getransformeerd tot een embleem van robuustheid en weerstand.

Niet alleen een bijna onbreekbaar horloge, de populaire G-SHOCK heeft de hele wereld doorkruist en is een stijlvol accessoire geworden dat zich om de polsen bevindt van streetwear-iconen, muzikanten, acteurs en politici – zelfs in samenwerking met grote mode merken als BAPE, Stüssy en recentelijk Moncler.

G-SHOCK DW5000

Ibe’s overtuiging is helemaal gecentreerd rond tijd – zijn overtuiging is dat als je je tijd verstandig gebruikt, je grootsheid kunt bereiken en iets echt prachtigs kunt produceren. Zijn vader kocht zijn eerste mechanische horloge voor hem, iets wat Ibe koesterde en waar hij zeer goed voor zorgde. Pas toen hij op een dag bij CASIO aan het werk was, brak het vlak voor zijn neus uit elkaar.

Dit cruciale moment was de inspiratie voor het uiteindelijke ontstaan ​​van de G-SHOCK en wat de ontwerper ertoe aanzette om de stevige structuur en zijn toekomstige iteraties te conceptualiseren. In plaats van te proberen terug te gaan in de tijd om iets te repareren waarvan je weet dat je het niet kunt, is hij er vast van overtuigd dat je vooruit moet gaan en iets beters en sterkers dan voorheen moet creëren.

Het horloge is het geesteskind van Ibe’s doorzettingsvermogen en grensverleggend denken. Het is een waar staaltje techniek, waarin elementen van de Japanse cultuur, zoals elegantie en eenvoud, worden gecombineerd met zijn kracht en robuustheid. Met een zware laag geavanceerde technologie erachter tart de uurwerkstructuur van de G-SHOCK de wetten van de fysica en de natuur – iets wat alleen een echt toegewijde uitvinder kan overwinnen.

CASIO ging met Ibe zitten om meer te weten te komen over wat hem inspireert, hoe de iconische G-SHOCK ’tot leven is gewekt’ en welke adviezen hij kan geven aan toekomstige makers.

Wat was het eerste horloge dat je ooit hebt gehad?

Het was een automatisch horloge gemaakt in Japan, gekocht als cadeau om naar de middelbare school te gaan – het horloge dat brak en leidde tot de ontwikkeling van de G-SHOCK.

Was je altijd al enthousiast om in de techniek te werken en dingen uit te vinden?

Nee, daar was ik helemaal niet in geïnteresseerd. Ik was niet zo goed in communiceren in eenvoudige bewoordingen, dus besloot ik het technische veld in te gaan waar ik niet veel hoefde te praten.

Kun je me vertellen hoe je het eerste ontwerpproces voor de G-SHOCK hebt aangepakt? Wat waren de belangrijkste elementen die u graag wilde inkapselen?

De eerste stap was om de gebruiker te identificeren, waarna we besloten welke prestaties en functies ze nodig zouden hebben. Het was een uitdaging om het allemaal waar te maken om eerlijk te zijn. De drijvende kracht was echt de overtuiging dat als we het konden doen en als het kon worden bereikt, het nuttig zou zijn voor de gebruiker. Het concept van een ‘onbreekbaar horloge’ bestond toen nog niet in de wereld, dus innovatie was de grootste factor, gevolgd door duurzaamheid en dan stijl. De horloge-industrie streefde in het begin van de jaren ’80 naar dingen als dunheid en miniaturisering, dus ik denk dat de grote, ruige stijl van de G-SHOCK een schok was.

Welke G-SHOCK draag jij het vaakst?

De DW5600, dezelfde stijl als het allereerste model. Afhankelijk van het seizoen draag ik zwart, rood of wit.

Wat voor soort extreme tests heeft de G-SHOCK ondergaan?

Voordat we de stevige structuur konden ontwikkelen, moesten we de G-SHOCK laten vallen vanuit een toiletraam op de derde verdieping van ons R&D-centrum. Nadat de structuur was ontwikkeld, hebben we deze getest door erop te stappen met mountainbikes en auto’s. Tegenwoordig gebruiken we onze eigen apparatuur om allerlei andere extreme tests uit te voeren.

Als je de G-SHOCK in drie woorden zou kunnen samenvatten, welke zouden dat dan zijn?

Stoer, uitdagend en empathisch. G-SHOCK blijft nieuwe uitdagingen aangaan en we zijn blij als mensen zich daarin kunnen vinden. Er zijn nog steeds veel mensen in de wereld die niet weten waar de G-SHOCK over gaat, en dat is nu mijn rol, om ons verhaal te delen.

Wat wil je bereiken met een horloge dat je nog niet hebt gedaan?

Sciencefiction heeft me altijd geïnspireerd omdat ik geloof dat het onze verbeelding aanmoedigt om de vrije loop te laten (ik heb een grote genegenheid voor Yoda uit Star Wars), wat volgens mij altijd een goede zaak is. De ruimte is een barre omgeving, in tegenstelling tot alle andere op aarde, dus daar zou ik me graag in willen wagen. Ik stel me voor dat mijn vriend Taro en ik skateboarden op een planeet, beide met G-SHOCK’s op onze armen.

Waarom denk je dat de G-Shock vandaag de dag nog steeds resoneert met mensen?

Ik denk dat de aantrekkingskracht van de G-SHOCK voortkomt uit het feit dat we altijd nieuwe dingen proberen en de grenzen verleggen om ze te laten gebeuren – dit resoneert met de nieuwsgierige, gelijkgestemde individuen van vandaag.

Heb je nog tips voor de uitvinders van morgen?

Als je denkt dat iets leuk en nuttig is, moet je het eerst proberen. Ik denk dat dat de eerste stap is. Er zullen grote obstakels zijn om te overwinnen, maar als je ze eenmaal hebt overwonnen, zul je de wereld anders zien – en we zullen je ondersteunen.

Bekijk hieronder het interview en een preview van Sneaker Shopping: