De kans dat je de volgende keer nadat je een openbaar toilet hebt gebruikt, je handen na het wassen gewoon aan je broek afveegt is aanzienlijk groot. Uit onderzoek van de Universiteit van Connecticut is namelijk gebleken dat handdrogers poepdeeltjes opzuigen en vervolgens over je net gewassen handen weer uitblazen.

Handdrogers zuigen poepdeeltjes op

Microscopisch kleine poepdeeltjes

Je mag dan dus het idee hebben dat je handen, na het uitgebreid met zeep schrobben, weer blinkend schoon zijn, het tegendeel blijkt waar te zijn. En hoe! De onderzoekers kwamen er namelijk achter dat de handdrogers microscopisch kleine poepdeeltjes uit de lucht zuigen en deze op je handen weer uitblazen.

Onderzoek

Het onderzoek, dat werd uitgevoerd op de toiletten van het gebouw van de Universiteit van Connecticut, wees uit dat bij het doortrekken van een toilet met de klep open, bacteriën de lucht in werden gelanceerd, die vervolgens door de luchtinlaat van de handdrogers weer werden opgezogen, opgewarmd en over de handen van gebruikers werden uitgeblazen.

Fabrikanten papieren handdoekjes

Na eerdere berichten werd nog aangenomen dat dit om een gerucht ging dat de wereld was in geholpen door fabrikanten van papieren handdoekjes maar nu blijken de berichten toch bevestigd te zijn.

Lees ook: Pizza zorgt voor hogere productiviteit op de werkvloer, volgens onderzoek!

Of je de poepdeeltjes dan zelf niet continu inademt, iedere keer wanneer je een toilet bezoekt, wordt in het onderzoek niet behandeld. Maar laten we daar maar niet over nadenken… Doe in ieder geval de volgende keer de klep dicht voordat je doortrekt!