De meesten van ons hebben wel eens rondgelopen met een gebroken hart, nadat een relatie was stukgelopen. Wanneer je dit hebt meegemaakt, dan weet je hoe lang het kan duren voordat je echt helemaal over je ex heen bent, maar hoe lang duurt dit nou precies?

Relatie-experts bogen zich over de kwestie. Natuurlijk blijkt het per geval te verschillen. “Sommige mensen kennen misschien de regel dat de helft van de duur van de relatie de tijd is die je nodig hebt om over je ex heen te komen”, aldus matchmaker Kat Haselkorn. “Voor sommigen kan zo’n regel helpen om hun leven weer structuur en helderheid te geven. Maar voor veel anderen is er helaas geen exacte tijdsduur op te plakken”, doelt Haselkorn op mensen die een relatie van bijvoorbeeld 20 jaar achter de rug hebben.

Niet geheel verrassend heeft degene die het uitmaakt veel minder last van lang liefdesverdriet dan de voormalige partner. “Als jij degene bent die een einde maakte aan de relatie, heb je meestal iets meer tijd gehad om te wennen aan het idee dat je geen koppel vormt met je partner. Een breuk is in het begin nooit makkelijk, maar jij hebt wel het voordeel dat je al enkele stappen verder bent dan je partner die onverwacht de breuk moet verwerken.”

“Degene die het uitmaakt, heeft waarschijnlijk al maanden kunnen wennen aan de nieuwe situatie, waardoor die al veel verder in het genezingsproces zit en zelfs al klaar is om verder te gaan tegen de tijd dat je werkelijk uit elkaar gaat”, zegt ook datingcoach Samantha Burns, die het niet raar vindt als mensen gelijk weer gaan daten. “Meteen nadat je uit elkaar gaat een Tinderprofiel aanmaken? Helemaal niets om je over te schamen. Het kan zelfs net zijn wat je nodig hebt om het hoofdstuk met je ex af te sluiten en verder te gaan.”

“Luister vooral naar je eigen behoeften. Als je je niet kan voorstellen dat je ooit nog met iemand zou daten, neem dan wat tijd voor jezelf. Misschien duurt het maanden, of jaren, maar tijd geneest echt alle wonden dus ooit zul je weer verliefd kunnen worden. Doe wat voor jou het best aanvoelt, of dat nu een dag is, drie weken, zes maanden of twee jaar is.”

Dit is hoe je het beste over liefdesverdriet heen komt:

Bron: HLN