Uit onderzoek blijkt dat rokers tegenwoordig veel meer teer, nicotine en koolmonoxide binnen krijgen dan de jaren voorheen.

De aanleiding hiervan luidt dat in de officiële test de ISO-methode wordt gebruikt. Deze methode houdt geen rekening met gaatjes in sigaretten, die gaatjes verlagen het gehalte teer en nicotine dat gemeten wordt tijdens de test.

Volgens het RIVM is het zo dat als je rookt, zitten je vingers of jouw lippen op die gaatjes en zo dus liet het RIVM de sigaretten op een alternatieve manier testen.

De resultaten van deze ‘eerlijke’ methode – de Canadian Intense-methode (CI) – kun je hieronder bekijken. Sigaretten van het merk Belinda Super Kings scoren het slechtst op teer en nicotine.

Hoeveel keer schadelijker?

Voor de meeste sigaretten geldt dat ze ongeveer drie keer meer schadelijke stoffen bevatten dan op de verpakking staat vermeld.

Dit onderzoek RIVM is uitgevoerd in opdracht van staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid. De staatssecretaris is ontzettend geschrokken van de uitkomsten van het onderzoek en laat in Europees verband nagaan of sigaretten voortaan ‘zonder gesjoemel’ kunnen worden gemeten.

Klik hier voor de tabellen die je een indicatie kunnen geven rondom de sigaretten:

Bekijk ook: