Lek in CoronaCheck app! Valse bewijzen door iedereen te verkrijgen!

Een grote lek bij een testbedrijf was het voor iedereen mogelijk om valse reis- en toegangsbewijzen in de app CoronaCheck te verkrijgen. Ook zijn privégegevens van rond de 60.000 mensen die bij het bedrijf een coronatest hebben afgelegd gelekt.

Testbedrijf

Uit onderzoek van RTL Nieuws is gebleken dat er een groot lek zit bij Testcoronanu. Testcoronanu is een testbedrijf met 10 locaties in Nederland en 3 in België. Het bedrijf wordt daardoor niet alleen aangeraden door de overheid om je bij het bedrijf te laten testen. Maar ze worden ook gefinancierd met belastinggeld.

Lek in CoronaCheck app

Door de grote lek kon iedereen die zou willen, in de coronadatabase van het testbedrijf rondkijken. Maar ze konden ook door twee regels code in je browser te veranderen, hun eigen negatieve coronatest kunnen toevoegen. Je vulde zelf de juiste gegevens in en kreeg vervolgens automatisch een geldig CoronaCheck-bewijs op de door jou ingevulde naam – zonder dat vaccinatie, échte coronatest of herstelling van corona.

Per direct offline gehaald

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft na het onderzoek van RTL Nieuws het testbedrijf offline gehaald. Hierdoor kunnen er vanaf nu geen testen of toegangsbewijzen meer verkregen worden via testcoronanu. Ook mag het testbedrijf van de Autoriteit Persoonsgegevens geen testen meer uitvoeren, omdat de gegevens daar niet meer veilig zijn.

Daarbij zijn nu dus alle locaties van testcoronanu vanaf vandaag gesloten, mensen die een testafspraak hadden moeten ergens anders een afspraak maken.

Bekijk de beelden hieronder:

Bronnen: RTL Nieuws, Beeld: YouTube – Vaccinatiebewijzen beschikbaar in CoronaCheck-app, vanaf 1 juli bruikbaar voor vakantie