De wereld is vandaag weer opgeschrikt door een nieuwe terreur aanslag, dit keer in Nieuw Zeeland, waarbij 49 onschuldige mensen werden doodgeschoten door een 28-jarige man, Brenton Tarrant. Het meest misselijkmakende is dat hij alles ook nog eens filmde en live streamde op het internet.

De verschrikkelijke 16 minuten durende live video wordt nu omschreven als ‘de eerste first person mass shooting’ – gefilmd vanuit het gezichtspunt van de dader met een camera op zijn helm, in de populaire shooter-videogames het meestgebruikte perspectief. Te zien is hoe de dader met zijn auto naar een moskee rijdt, wapens uit zijn achterbak pakt en het vuur opent op moskeegangers.

Live meekijken met massamoord Nieuw-Zeeland

Er is nu opnieuw veel kritiek op de grote tech-bedrijven zoals Facebook, Youtube en Twitter en of ze wel goed controleren wat er live gestreamd wordt. De social media giganten probeerden de misselijkmakende video en de accounts van Brenton Tarrant snel te verwijderen, maar op internet was het al te laat en was de video snel verspreid.

Hun reactie: “We doen ons best om schadelijke live video’s te weren. De inhoudelijke controle is vaak een combinatie van kunstmatige intelligentie (digitale detectie) en mensenwerk (voor controle achteraf). Het ‘algoritme’ wordt zo getraind dat seks, geweld en haatzaaien snel onderschept wordt.” Critici betwijfelen of er voldoende werk van gemaakt wordt.

De accounts van de dader zijn inmiddels overal verwijderd. Waarom de beelden niet sneller gedetecteerd werden, konden de bedrijven tot dusver niet zeggen. Bekijk hieronder enkele van de gruwel beelden en ooggetuigen die vertellen wat ze meemaakten:

Ooggetuigen vertellen:

Bron: AD