Skip to main content

De mensheid heeft nog 18 maanden om maatregelen te nemen om de catastrofale gevolgen van klimaatverandering af te wenden, dit meldt de BBC in een rapport. Hiervoor moeten politieke leiders vóór het einde van 2019 met maatregelen komen om de CO2-uitstoot zo snel mogelijk te verminderen. 

“Herinner je je de goede oude tijd toen we ’12 jaar hadden om de planeet te redden’?”, schrijft BBC-milieucorrespondent Matt McGrath. “Nu lijkt het erop dat er een groeiende consensus is dat de komende 18 maanden van cruciaal belang zullen zijn bij het omgaan met de wereldwijde opwarmingscrisis, naast andere milieu-uitdagingen.”

McGrath refereert hiermee naar opvattingen dat rond 2030 een ‘point-of-no-return’ bereikt zou worden, maar die verwachtingen zijn nu dus dramatisch bijgesteld. “Maar vandaag erkennen waarnemers dat de beslissende, politieke stappen om de koolstofreducties mogelijk te maken vóór het einde van volgend jaar moeten plaatsvinden”, aldus McGrath.

“Ik ben er vast van overtuigd dat de komende 18 maanden zullen beslissen over ons vermogen om de klimaatverandering op een overleefbaar niveau te houden en de natuur weer in evenwicht te brengen die we nodig hebben om te overleven”, zei ook Prins Charles op een recent congres.

Onlangs verscheen een nieuwe studie waaruit blijkt dat we door het planten van een biljoen (1.000.000.000.000) bomen de klimaatcrisis kunnen afwenden.

In Ethiopië werd onlangs een record gevestigd door op één dag 353 miljoen bomen te planten:

Leave a Reply