Eerste onderzoek langetermijngevolgen E-sigaret heeft verrassende resultaten

De E-sigaret werd een aantal jaar geleden op de markt gebracht als ‘gezonder’ alternatief voor rokers en wint snel aan populariteit. Echter was er door de nieuwheid van het apparaat nog niets bekend over de langetermijngevolgen voor de gezondheid. Nu zijn de eerste onderzoeksresultaten gepubliceerd.

Het Britse Cancer Research UK is de eerste instelling die een langetermijnonderzoek heeft gedaan naar de gevolgen van het roken van de elektronische sigaret. 181 deelnemers werden in vijf groepen verdeeld: rokers van gewone sigaretten, voormalig rokers van sigaretten die overgestapt zijn op de E-sigaret,  voormalig rokers die nicotinepleisters gebruiken, gewone rokers die ook de E-sigaret roken en gewone rokers die ook nicotinepleisters gebruiken.

onderzoek langetermijngevolgen E-sigaret
onderzoek langetermijngevolgen E-sigaret

De urine en speeksel van de testpersonen werd over een bepaalde periode getest op het aanwezigheidsniveau van NNAL, een chemische stof die longkanker kan veroorzaken. De aanwezigheid van NNAL was bij de E-sigaret rokers 97,5 procent lager dan bij de gewone rokers.

De conclusie kan dus voorzichtig getrokken worden dat het roken van E-sigaretten een positieve invloed heeft op het risico op het krijgen van longkanker, ten opzichte van gewone sigaretten.

De gevolgen zullen over de jaren nog verder duidelijk worden maar dat E-sigaretten een stuk minder schadelijk zijn dan gewone sigaretten staat vast. Zolang ze niet ontploffen tenminste…

Bekijk hier een video met de studieresultaten: