Wat er precies met je gebeurt nadat je dood gaat, zijn de meningen over verdeeld. De een denkt dat er een hiernamaals is, de ander denkt dat het lichtje gewoon uitgaat. Wie er gelijk heeft, komen we waarschijnlijk pas achter als we doodgaan. Amerikaanse wetenschappers hebben echter wel een opvallende ontdekking gedaan: Je hersenen blijven actief nadat je dood bent verklaard, je beseft dus dat je overleden bent!

Over het algemeen gaat men ervan uit dat je dood bent, wanneer je hart stopt met slaan en er geen zuurstof meer naar je hersenen gaan. Bij onderzoek bleek er bij mensen die net gestorven waren nog wel degelijk hersenactiviteit was. Er werd zelfs een “status van zeer grote alertheid” geconstateerd. Dit betekent dus dat mensen volledig kunnen beseffen dat ze overleden zijn, nadat ze klinisch al dood zijn.

Het onderzoeksteam ondervroeg mensen die een hartstilstand hadden gehad maar nog gereanimeerd konden worden. Vaak konden deze mensen zich de inhoud van de gesprekken van het medische personeel herinneren, terwijl ze op dat moment overleden waren.

Bekijk hier 10 bijzondere bijna dood-ervaringen: