Onderzoekers slaan alarm: 'Er dreigt een tijdperk van pandemieën!'

Net binnennov 22 2020, 20:41
Nu er succesvol een aantal vaccins tegen het coronavirus zijn ontwikkeld, lijkt het einde van de wereldwijde COVID 19-uitbraak eindelijk in zicht. Dit betekent niet dat we voorgoed van de virus-ellende af zijn, zo waarschuwen onderzoekers.
In een nieuw rapport waarschuwen 22 vooraanstaande wetenschappers zelfs voor ‘een tijdperk van pandemieën'. Ziekte-ecologie expert Peter Daszak verklaart aan Scientias.nl: “Niet-duurzame consumptie heeft geleid tot landbouwuitbreiding en intensivering, verandering van landgebruik, een groei in de handel in wilde dieren, klimaatverandering en andere milieuveranderingen die mensen, vee en wilde dieren nauw met elkaar in contact brengen. Verder blijkt dat we veel meer reizen en grotere handelsnetwerken hebben. Dit betekent dat wanneer een ziekteverwekker opduikt, die gemakkelijk de hele wereld kan besmetten.”
De kans dat dat we dus nog een grote virusuitbraak krijgen is dan ook groot, zo denken de onderzoekers, die schatten dat er momenteel zo'n 1,7 miljoen 'onontdekte' virussen onder dieren leven. De helfst daarvan zou op mensen kunnen overspringen. Dit cijfer is volgens medeonderzoeker Robert Kessler niet bedoeld om mensen bang te maken. “Wel willen we tot actie aanzetten.” Een duurzamere en gezondere leefstijl zouden al een groot deel van de problemen kunnen voorkomen.
Afgelopen week verscheen al het nieuws dat er zich in Zuid-Amerika alweer een nieuw dodelijk en besmettelijk virus verspreid dat van ratten afkomstig zou zijn, het Chaparevirus.
Bron & beeld: Scientas, Euronews