Eerste jaars, vers van college, die de confrontatie opzochten met veteranen. Chris Paul die bonje had met oud-teamgenoten, wat leidde tot confrontaties in de kleedkamers. De vuisten vlogen in de lucht tijdens een paar NBA wedstrijden de afgelopen dagen. Jazeker, het was weer eens ouderwets matten in sommige wedstrijden.

Het doet je denken aan beelden uit de jaren 80 en 90 van de Amerikaanse basketbal associatie. Toen de G.O.A.T Michael Jordan nog op het veld stond en het aan de stok kreeg met andere legendes zoals Karl Malone, Reggie Miller en John Stockton.

De laatste jaren zag je een patroon, waarin vechten of ‘agressieve’ manieren van verdedigen niet meer centraal stonden. Sommige fans en prominenten labelen de huidige periode in het basketbal zelfs als de ‘No Defense Era’, waarbij teams de confrontaties zelfs schuwen en hun pijlen richten op meer scoren dan de tegenstander in plaats van het verdedigen van je eigen ‘bucket’. Wellicht kun je stellen dat aan alles een einde komt en zo ook aan deze ‘lieve’ manier van basketballen.

Wie weet zien we de ‘Bad Boy Era’ wel weer eens terug, waarbij de Detroit Pistons, aangevoerd door legendarische point guard Isiah Thomas, de tegenstanders compleet uit hun spel haalde door trashtalking en het leven zuur maakten met verdedigingstactieken en treiterijen waar Mourinho een tent in de broek van zou krijgen.

Wie houdt van het felle, no nonsense basketbal heeft de afgelopen dagen genoten van de NBA. Het begon met de partij tussen de Philadelphia 76’ers en de Toronto Raptors. Rookie Ben Simmons had wat te zeggen tegen de Raptors spelers en vedette van het team uit Toronto, Kyle Lowry, pikte niet wat de jongeling van de Phillies te melden had. Na een flinke woordenwisseling, waar de paus ongemakkelijk van zou worden, besloot de scheidsrechter er een einde aan te maken en Simmons en Lowry mochten vertrekken.

Toen was het tijd voor Chris Paul om zijn oude team, de Los Angeles Clippers, op te zoeken in het Staples Center. De Clippers en de Rockets hadden een ruildeal aan het begin van dit seizoen en Paul ging Harden, Ariza en Nene vergezellen in Houston, terwijl Patrick Beverley, Lou Williams, Sam Dekker, Montrezl Harrell, Darrun Hilliard, DeAndre Liggins, Kyle Wiltjer de omgekeerde weg mochten bewandelen. De wedstrijd opsich was fel en mooi, al merkte je dat sommige spelers van de Clippers, waaronder Blake Griffin, Paul nog niet hadden vergeven voor zijn vertrek. De little big man Chris Paul was ook geen lieverdje en bekritiseerde veel van de scheidsrechters beslissingen, tot grote irritatie van zijn ex-teamgenoten. Alle gebeurtenissen, waaronder losgeslagen ellebogen en veel gescheld, leidde tot een gespannen sfeertje en na de wedstrijd werd duidelijk dat alles wat op het veld gebeurde, niet hoorde bij ‘sportieve rivaliteit’. Enkele Rockets spelers, aangevoerd door hun nieuwe vedette Paul, zochten de kleedkamer van de Clippers op via een geheime in/uitgang die bestemd is voor de Clippers spelers. Paul wist als voormalig Clipper natuurlijk waar hij moest zijn in zijn oude stadion en de hele gebeurtenis leidde tot een gevecht in de kleedkamer, waarbij de politie moest ingrijpen. Helaas zijn daar (vanzelfsprekend) geen beelden van.

De kerst op de taart was het gevecht tussen spelers van de Orlando Magic en de Minnesota Timberwolves waar (gelukkig) geen gewonden zijn gevallen. Nemanja Bjelica en Arron Afflalo kregen het aan de stok na een confrontatie. Afflalo verloor zijn ‘cool’ en begon flink uit te halen op de Serviër, die het voor elkaar kreeg de wilde vuisten van Afflalo te ontwijken en greep zijn tegenstanders in een flinke houdgreep en liet voor een lange tijd niet los. Na een schermutseling werden de spelers uit elkaar gehaald en de Magic speler mocht voortijdig gaan douchen.

En nogmaals, wie weet zijn dit de eerste stappen richting een Bad Boy Era 2.0. In ieder geval zouden veel fans wel uitkijken naar een flinke ruzie op het veld tussen Lebron James en Kyrie Irving, of juist Russel Westbrook en Kevin Durant. De tijd zal het ons leren.