Politie schoot gericht op mensen, Maar Wanneer Mag Dat? Expert legt uit!

Dit weekend is het flink uit de hand gelopen met de rellen in Rotterdam. De politie heeft gericht geschoten op de relschoppers om deze te verwonden en zo te verlangzamen. Wanneer mag dat en waarom? Een expert legt uit.

Rellen Rotterdam

Tijdens de rellen in Rotterdam gingen honderden relschoppers de straat op om zwaar vuurwerk af te steken, de politie aan te vallen en brand te stichtten. Uiteindelijk gingen er onder andere politieauto’s in vlammen op. De politie besloot voor het eerst sinds 2009 te schieten vanwege een dreigende situatie bij een

Gevoel van gevaar

Politiewetenschapper Jaap Timmer legt aan RTL Nieuws uit waarom de politie in Rotterdam besloot te schieten. De Rotterdamse politie zou zo erg het gevoel hebben dat ze in gevaar waren dat ze wel moesten schieten. Van agenten verwachten we bij rellen dat ze optreden. Als ze daarbij ernstig in gevaar komen, mogen ze zich verdedigen. Noodweer wordt dat genoemd.”, vertelt Jaap Timmer aan RTL Nieuws.

“De relschoppers in Rotterdam achtervolgden de politie met stokken, en agenten werden met stenen bekogeld” “Het was een levensbedreigende situatie met de kans dat als je niks doet, je de kans loopt om dood te gaan.”

Minst indringende middel

“De politie moet altijd het minst indringende middel gebruiken. Als het niet met de mond lukt, mogen ze de wapenstok gebruiken, enzovoort”, legt Timmer uit. In dit geval gebruikte de politie dus noodweer om de situatie minder gevaarlijk te maken voor henzelf.

Dan wordt er volgens de instructies op het bovenlichaam geschoten. Rent iemand bijvoorbeeld weg van een aanhouding? Dan mag er in het onderlichaam en in de benen geschoten worden.

Bekijk de beelden van de rellenhieronder:

Bronnen: RTL Nieuws YouTube