Politie slaat alarm voor opmars ‘purple lean’: ‘Bang dat dit het nieuwe lachgas gaat worden’

purple lean

De politie van Oost-Brabant heeft alarm geslagen, vanwege de opmars die ‘purple lean’ momenteel maakt in de regio. De drugs-cocktail, die bestaat uit hoestdrank gemixed met frisdrank wordt steeds vaker gebruikt onder jongeren.

Purple lean, ook wel purp, sizzurp of lean syrup, bevat de werkzame stoffen codeïne en prometazhine en is al een aantal jaren een veelgebruikt drankje in de Verenigde Staten, met name in de hiphop cultuur. Diverse bekende rappers, zoals Future en Lil Wayne en 2 Chainz, drinken of dronken de mix voor een euforisch, sloom en prettig gevoel. Nu lijkt lean ook definitief over te waaien naar Nederland.

“Eerst kwamen we per jaar drie à vier situaties tegen waarin jongeren in contact zijn geweest met lean”, verklaart politiewoordvoerder Eric Passchier tegenover Editie NL. “Maar in de afgelopen maanden hebben we al zo’n tien meldingen binnenkregen van jongeren die lean gebruiken, erin handelen of er op een andere manier mee in aanraking zijn geweest. We zijn bang dat dit het nieuwe lachgas gaat worden.”

Omdat het drankje uit ingredienten bestaat die gewoon in de winkel te krijgen zijn, lijkt het erg onschuldig. Dit blijkt echter niet het geval, zo waarschuwt de politie. Al diverse mensen overleden door het gebruik van purple lean. De bekendste hiervan was Mac Miller, die op 7 september 2018 na het gebruik van onder meer lean overleed.

Volgen Passchier onderschatten jongeren de gevaren van lean: “Rappers in Amerika verheerlijken het. Het wordt aangeprezen als een lekker zoet drankje. Maar er zijn er zeker wel gevaren. Je kan er echt verslaafd aan raken. Door deze valse informatie komen jongeren in de problemen. Ook voor ouders geldt: wees alert en ga het gesprek aan met je kinderen.”

Eva Ehrlich van het Trimbos-instituut legt uit waarom lean zo gevaarlijk is. “Het gevaar zit ‘m in het mengen van de stoffen. En als je grote hoeveelheden of hoge doseringen gebruikt, krijg je effecten die vergelijkbaar zijn met andere verdovende middelen. In hoge doseringen is codeïne vergelijkbaar met heroïne. Het kan fataal zijn. Het onderdrukt de ademhaling en het heeft een nadelig effect op bepaalde lichaamsfuncties. Als je er veel van gebruikt kan je er een ademhalingsstilstand krijgen.”

Check de korte docu van VICE over hoe purple lean de populairste drug van de rap-scene werd:

Bron & beeld: RTL Nieuws, kernbhrs.org

Bokoesam en Jan probeerden purple lean al eens bij Spuiten en Slikken: