Afgelopen week werd bekend dat oud-voetballer Ronaldo Luis Nazário de Lima, kortweg Ronaldo, zich binnenkort grootaandeelhouder mag noemen van Real Valladolid. De Braziliaan betaalt 30 miljoen euro aan de club, die afgelopen seizoen promoveerde naar de Primera División. Maar wat is de voormalige ster van Brazilië, Real Madrid en Barcelona precies van plan met de Spaanse club?

Ronaldo's plannen

“We willen een zo goed mogelijk team opbouwen. Vertrouw erop dat wij ervoor zorgen dat Real Valladolid behouden blijft voor LaLiga. Ik ben ervan overtuigd dat het zeer moeilijk voor de andere ploegen gaat worden om ons te verslaan. Ik vraag ook de fans om deel te nemen aan dit project”, zo zei Ronaldo, tijdens zijn presentatie. “Ik heb veel meegemaakt tijdens mijn carrière om me op deze functie voor te bereiden. Voetbal gaat om passie. We willen zo transparant mogelijk werken. De werkwijze van het nieuwe management moet in vier woorden definieert worden: competitief, transparant, revolutionair en sociaal. De club is onlangs teruggekeerd op het niveau waar het hoort, maar Real Valladolid moet verder vooruit.”

In januari van dit jaar liet ‘O Fenômeno’ al doorschemeren dat hij graag eigenaar van een club zou willen worden. “Het zou een enorme eer zijn om president van de Braziliaanse voetbalbond te worden. Maar voor het zover is, wil ik eerst ervaring opdoen met het runnen van een grote club. Ik denk erover om een club op het tweede niveau in Engeland of in Spanje te kopen”, zei Ronaldo destijds tegen Folha de São Paulo.

Na zijn voetbalcarrière in 2011 richtte Ronaldo, die een geschat vermogen heeft van 250 miljoen euro, zich op ondernemen. Zo werkte hij inder meer in de marketingsector, bij zijn eigen bedrijf 9ine Sports and Entertainment en WPP Group. Toch wilde hij iets doen om zijn passie voor ondernemen én voetbal kon combineren.

Real Valladolid kwam op het juiste moment op zijn pad. De club speelde tegen het einde van vorig seizoen met succes om promotie naar de Primera División, een voorwaarde voor Ronaldo om de club te willen overnemen. Valladolid had een schuld van 25 miljoen euro, maar heeft na Ronaldo’s investering van 30 miljoen weer een schone lei. De oud-spits ziet ‘enorme potentie’ in de club.

Valladolid is de hoofdstad van de provincie Castilië en León en veruit de grootste club in de regio. Met Ronaldo aan het roer hoopt de club dan ook snel de volgende stap te zetten. De Braziliaan zorgt voor veel aandacht en publiciteit, wat weer interessant is voor potentiele sponsors. Ook beschikt hij over een groot netwerk, zoals zijn connecties met Real Madrid. Het zou dus goed kunnen dat er in de toekomst spelers van de Koninklijke gehuurd gaan worden. “Ronaldo is een icoon in de sportwereld. Hij zorgt dat Valladolid meer waard wordt”, zegt de burgemeester van Valladolid, Puente,  in AS.

“In de stad of in de provincie is vrijwel niemand te vinden die problemen heeft met deze overname”, schrijft El Norte de Castilla. “In tegendeel, iedereen heeft laten blijken een voorstander te zijn van de komst van Ronaldo. Het moeilijkste wacht alleen nog: een aantal realistische doelen stellen en die weten te behalen. Hij heeft in ieder geval beloofd om transparant en professioneel te werken. Welkom in Valladolid, Ronaldo.”