RTL heeft flink geblunderd met de opnames van een nieuwe documentaireserie. In de serie zouden vijf nepleerlingen ‘undercover’ zijn gegaan op een school in Veenendaal. De nepleerlingen werden echter al snel ontmaskerd.

De documentaireserie werd opgenomen op het Christelijk Lyceum Veenendaal, zonder dat de echte leerlingen en leraren op de school daar iets van wisten. De schoolleiding zelf was wel op de hoogte. “We hadden als doel voor ogen dat er een mooie realistische documentaire over het onderwijs zou komen. Die is nog nooit gemaakt in Nederland”, verklaart aldus rector Willem de Vos.

De vijf leerlingen kwamen met de start van de opnames op school met het verhaal dat ze niet goed konden aarden op een andere school en dus waren overgestapt. Hun medeleerlingen vertrouwden het echter niet en ontdekten dat hun Facebookprofielen er nep uitzagen.

RTL gaf vervolgens toe dat het ging om opnames voor een programma dat een ‘realistische inkijk’ meost geven in het leven van middelbare scholieren, in de stijl van het Amerikaanse programma Undercover High. Kim Koppenol van RTL verklaart: “Het doel van ons programma was om een beeld te schetsen van een middelbare school anno 2019. Daarbij wilden we ook de problematiek laten zien waar leraren en leerlingen tegenwoordig tegenaan lopen. We hebben vijf mensen uitgekozen die zelf te maken hebben gehad met persoonlijke problemen tijdens hun middelbare schooltijd.”

Inmiddels zijn de opnames stilgelegd. “Want de wisselwerking is anders wanneer leerlingen weten dat ze niet met ‘echte’ leerlingen te maken hebben. Het was een risico, ook omdat je met mensen te maken hebt die ietsje ouder zijn. We vinden het wel jammer, maar zo gaat het soms”, aldus Koppenrol.

Dit is hoe het programma eruit had moeten komen te zien:

Bron: AD.nl