De 33-jarige Ruben Vanhees beleefde vorige week zijn grootste nachtmerrie in Colombia. Hij werd tijdens een tinderdate ontvoerd, in een rioolbuis geduwd, bedreigd een kaalgeplukt. Hij werd uiteindelijk drie dagen vastgehouden voordat hij wist te ontsnappen in zijn boxershorts.

De ontmoeting                                                                                                                                                                                                      Vanhees is geboren in Nederland en heeft een Belgische afkomst. Voor zijn werk woont hij tijdelijk in het Colombiaanse Medellín. Zijn date heette Thalia. De twee hebben elkaar ontmoet in Bello, een gemeente in de buurt van Medellín. Na een tijdje contact te hebben gehad via tinder nodigde Thalia Ruben uit bij haar tante.”We zijn eerst naar mijn flat gereden om een gsm-oplader op te pikken en een paar biertjes uit de koelkast te halen. Thalia pakte ook een dekentje van mijn bed. Dan kon ik bij haar tante blijven slapen als het laat werd legde ze uit. Colombianen nodigen graag en vaak mensen uit, dus ik stelde mij daar op dat moment geen vragen bij.”

De ontvoering                                                                                                                                                                                                            “Op een bepaald moment stopte de chauffeur en sprongen er twee gewapende mannen in de wagen. Eentje had een mes vast en de ander een stroomstootwapen. Zowel ik zelf als de chauffeur en Thalia kregen verschillende elektrische schokken. Waarschijnlijk wilden ze zo laten lijken dat mijn date ook slachtoffer was, maar achteraf bleek dat ze in het complot zat.”De ontvoerders reden een heel eind buiten de stad naar het bergdorpje San Félix. Daar duwden ze Ruben in een rioleringsbuis.” Daar moest ik blijven zitten terwijl Thalia terug naar mijn flat ging. Laptop, paspoort, portefeuille.. Alles van waarde heeft ze meegenomen. Nadien moest ik in een hogerop gelegen gat in de grond kruipen. Daarna droegen ze me op om geld over te schrijven via mijn smartphone. Toen dat niet lukte moest ik al mijn pincodes geven. Als zou blijken dat de codes niet correct waren, zouden ze mijn vingers er één voor één afsnijden.”

De ontsnapping                                                                                                                                                                                                          De 33-jarige Belg werd daarna naar een Colombiaans landhuis gebracht. Toen hij om 7:00 uur ’s ochtends wakker werd sliep de bewaker naast hem nog. De perfecte kans om te ontsnappen dus! “Ik ben in mijn boxershort de straat opgelopen om taxi’s tegen te houden, maar niemand stopte voor een halfnaakte, schreeuwende Belg. Daarna ben ik als een gek gaan lopen en uiteindelijk door bewakers van een lokaal bankkantoor opgevangen. Diezelfde dag nog ben ik naar het Belgische consulaat in Medellín gebracht om een tijdelijk paspoort aan te vragen. Het onderzoek loopt, maar volgens de politie is het duidelijk dat het om professionals gaat.”

Waarschuwing                                                                                                                                                                                                         “Onlangs is hier nog een Turks-Canadese professor beroofd, gedrogeerd en uiteindelijk aan een overdosis gestorven. Daarom wil ik mijn verhaal delen. De overheid stimuleert het toerisme met de slogan Colombia, the only risk is wanting to stay, maar de realiteit vertelt helaas een ander verhaal.”

Bekijk hieronder een video over de gevolgen van een tinderdate.