Ajax won afgelopen dinsdag verrassend met 1-4 van Real Madrid en schakelde de titelhouder hiermee uit voor de Champions League. Het derde doelpunt van de Amsterdammers zorgde voor veel ophef, omdat de bal kort voor de goal over de zijlijn leek te gaan. De UEFA geeft nu uitleg over de omstreden VAR-beslissing.

Vlak voordat Dusan Tadic de bal prachtig voorbij Real-doelman Tibaut Courtois schoot, probeerde Ajax-verdediger Noussair Mazraoui de bal met een sliding binnen te houden. De grensrechter beoordeelde dat de bal binnen was gebleven en het spel ging door. Toch had de videoscheidersrechter (VAR) vervolgens vijf minuten nodig om te beoordelen of de bal nou wel of niet geheel over de lijn was geweest. De uiteindelijke beslissing was dat de goal werd toegekend.

De UEFA licht nu toe dat aan de hand van de beschikbare camerahoeken niet voldoende kon worden aangetoond dat de bal volledig over de lijn was geweest. ‘De assistent-scheidsrechter, die goed zicht had op de actie, had vastgesteld dat de bal niet volledig over de zijlijn was gegaan. Daarom had de scheidsrechter gelijk om niet in te grijpen en het doelpunt goed te keuren.’

Ook in de wedstrijden tussen FC Porto en AS Roma en die tussen Paris Saint-Germain en Manchester United viel de beslissing na een omstreden VAR-moment.

Bekijk hier het moment van de omstreden VAR-beslissing:

Bron: Het Parool