‘Verhaal van gevlucht Nederlands koppel in Spanje zat heel anders in elkaar!’

Het verhaal van het gevluchte Nederlandse quarantaine koppel was overal in het nieuws. De media liep de afgelopen dagen vol van het verhaal van dit koppel. Achteraf bleek dat hun verhaal toch een beetje anders in elkaar zat.

Quarantaine koppel

Caroline Pimenta werd gister op Schiphol uit het vliegtuig gehaald en in quarantaine gezet, omdat zij vrijdag na een vlucht van Zuid-Afrika positief getest was op Corona. Zij verblijft nu noodgedwongen in een ziekenhuis in Haren, dichtbij Groningen, met haar partner Andres. Volgens Caroline is het verhaal dat zij zijn gevlucht absoluut absurd. Zij wisten niet eens wat de regels waren en zijn als honden behandelt, vertelt Caroline.

Caroline die in quarantaine is geplaatst, had voor vertrek uit Zuid-Afrika een negatief resultaat voor haar PCR-test net als haar vriend. In Nederland aangekomen, had zij net als 61 andere reizigers een positief resultaat voor Corona en haar vriend niet. Zij werd in quarantaine geplaatst in een hotel welke gereserveerd was voor de positief geteste reizigers. Haar vriend ging mee, omdat ze graag samen wilden blijven.

‘In het hotel heb ik de GGD gevraagd of ik opnieuw kon worden getest, omdat ik dacht dat het testresultaat vals-positief kon zijn”, zegt Pimenta. “Nee hoor, zeiden ze: het is absoluut onmogelijk dat deze test een verkeerde uitslag geeft. Nou weet ik als biomedisch onderzoeker dat het heel goed kan dat een PCR-test een onbetrouwbaar resultaat geeft. Mijn vriend testte negatief terwijl we dag en nacht bij elkaar in de buurt zijn geweest – dat was natuurlijk ook al merkwaardig.”

Ander verhaal

Caroline had aan de GGD-medewerker het verzoek gedaan om een hertest. Haar verzoek werd ten eerste afgewezen en dan mocht het wel, maar uiteindelijk ketste het toch af. “De GGD-medewerker in het hotel zei dat we dan maar zelftests moesten kopen, wat we gedaan hebben. Die vielen allebei tot twee keer toe negatief uit.

Drie dagen na hun aankomst in Nederland werden hun vragen nogsteeds niet beantwoord en volgens Caroline werden ze ook nog aan hun lot overgelaten. “Dus ik ben gisteren naar de GGD-medewerker en de bewaker beneden in het hotel gegaan en heb gezegd: ik wil graag opnieuw een PCR-test, maar het lijkt wel of niemand naar ons luistert. Wat zouden jullie doen? En ze zeiden letterlijk: als wij in jullie positie zouden verkeren, zouden we gewoon vertrekken. Toen heb ik voor de zekerheid nóg een keer gevraagd: kunnen we daar problemen mee krijgen? Nee, zeiden ze.”

Koppel gevluvht

Het inchecken voor hun terugvlucht naar Spanje ging vlekkeloos. Toen zij al in het vliegtuig zaten werd Caroline’s naam omgeroepen. Zij en haar vriend werden als misdadigers van boors gehaald. Haar telefoon werd afgepakt en haar vriend werd ook meegenomen na te komen informeren wat er aan de hand was.

Ze kregen te horen dat zij werden opgepakt wegen het feit dat zij de quarantaine maatregelen probeerden te ontduiken. Gelukkig werd na tussenkomst van de Spaanse Ambassade die aanklacht verdampt.

Zij konden ondanks het bovenstaande niet vertrekken. Op aanbevelen van burgemeester Schuurmans werden zij weer in quarantaine geplaatst.

Bekijk hieronder de video:

Bron: vkmag, Youtube