Het is naar voren gekomen dat Tiplijn Meld Misdaad Anoniem niet alleen binnengekomen tips aan de politie geeft, maar het blijkt dat ze het ook verkopen aan andere partijen. Daarmee casht de stichting jaarlijks bijna een half miljoen euro, blijkt uit onderzoek van De Groene Amsterdammer.

De klanten van de tiplijn zijn vooral gemeenten, maar ook verzekeraars, energiebedrijven en de belastingdienst kunnen tips kopen. Ze betalen een vast bedrag per maand en een bedrag per tip.

Met die tips kan een energiebedrijf bijvoorbeeld achter iemand aan gaan die illegaal stroom aftapt voor zijn illegale hennepkwekerij, kan een verzekeraar bij diezelfde hennepkweker verhaal halen wegens fraude en kan de Belastingdienst bij die persoon terecht omdat hij zwart geld bezit.

De website van de tiplijn bleek afgelopen jaar de privacywet te overtreden door met cookies bezoekers te volgen.

Betalen per melding

Instanties moeten een abonnement afsluiten om de anonieme tips te ontvangen. Ze betalen tussen de 22,50 en 47,50 euro per doorgegeven melding. Binnengekomen tips worden intern beoordeeld om te bepalen hoe betrouwbaar ze zijn, voordat ze te koop worden aangeboden.

Volgens NL Confidential, exploitant van Meld Misdaad Anoniem, is het noodzakelijk om de data te koop aan te bieden. De stichting krijgt jaarlijks 1,1 miljoen euro subsidie, maar heeft 1,6 miljoen euro nodig om rond te komen.

Bekijk hieronder hoe Misdaad Anoniem melden werkt: