Victoria Koblenko onder vuur om ‘racistisch’ kapsel! Zij reageert!

Victoria Koblenko kreeg afgelopen week flink wat kritiek op een Instagramfoto waar ze een nieuw kapsel showt. De actrice zou een ‘racist’ zijn en geen respect hebben voor zwarte vrouwen. In een nieuwe post reageert Victoria op alle ophef.

Op de veelbesproken foto poseert Victoria met cornrows (strakke vlechten). En dat viel bij veel mensen niet in goede aarde, aangezien deze haarstijl refereert aan het verleden van slavernij en onderdrukking.

‘Ik was me er niet bewust van’

Victoria was hier naar eigen zeggen niet van op de hoogte en biedt in een post haar excuses aan. ‘Vorige week plaatste ik deze foto’, schrijft de actrice. ‘Hij was 4 jaar geleden gemaakt voor een campagne voor women empowerment, maar door de omstandigheden ( die er nu ff niet toe doen) was ie niet gebruikt. Zonde, want daar had een talentvol team belangeloos aan gewerkt.

De haarstylist had me destijds prachtig ingevlochten. Waar ik me toen niet bewust van was, evenmin als de haarstylist zelf ( van Surinaamse afkomst) is dat specifiek deze vlechten zwarte vrouwen diep kunnen kwetsen. Deze cornrows of canerows refereren namelijk aan het verleden van slavernij en onderdrukking. Dat heb ik vorig jaar geleerd op @withuiswerk.’

Toen Victoria de foto plaatste, stond ze hier niet bij stil. ‘Deze oude foto heb ik 10 dagen geleden geplaatst zonder bij deze gevoeligheid stil te staan = blinde vlek’, aldus de actrice.

Mensen reageren verdeeld

Er wordt verdeeld op de post gereageerd. ‘Niet alles is een PR moment’, sneert iemand. En een ander vindt: ‘Pfff je bent gewoon aandachtsge*l.’ Maar andere mensen laten weten Victoria te steunen. ‘Zoals ik jou hier ken, is het nooit jouw intentie geweest om iemand te kwetsen’, reageert een volger. En een ander vindt: ‘Mooie woorden Victoria, echt respect. Hier leren we van!’

Bekijk de foto en Victoria’s volledige excuus hieronder:

Waarom ik een racist ben ?

(op deze foto)
Beloof je me dat je tot het einde doorleest ?
Alweer dezelfde foto, hoor ik je denken. Ja, het moet even. Vorige week plaatste ik deze foto. Hij was 4 jaar geleden gemaakt voor een campagne voor women empowerment, maar door de omstandigheden ( die er nu ff niet toe doen) was ie niet gebruikt. Zonde, want daar had een talentvol team belangeloos aan gewerkt. De haarstylist had me destijds prachtig ingevlochten. Waar ik me toen niet bewust van was, evenmin als de haarstylist zelf ( van Surinaamse afkomst) is dat specifiek deze vlechten zwarte vrouwen diep kunnen kwetsen. Deze cornrows of canerows refereren namelijk aan het verleden van slavernij en onderdrukking. Dat heb ik vorig jaar geleerd op @withuiswerk

In vele Afrikaanse landen waar ik op reis ben geweest, was invlechten een soort brug, het elimineren van een taal barrière, een manier om dichterbij elkaar te komen ( in mijn ervaring ).
Maar het invlechten van wit haar wordt soms als intens pijnlijk ervaren, omdat zwarte vrouwen dit jaren lang werden geacht te bedekken. Daarom is het not done om deze haardracht te dragen voor witte mensen ongeacht of ze daarmee hun waardering en inspiratie willen uiten. Deze oude foto heb ik 10 dagen geleden geplaatst zonder bij deze gevoeligheid stil te staan = blinde vlek. Het was de enige foto die ik op m’n telefoon kon vinden met bruin haar, maar dat is geen excuus voor de blinde vlek, want ik had kunnen weten dat de tijdsgeest deze braids niet kan verdragen. Mijn oprechte excuses voor de mensen die dit heeft gekwetst.
Ook al was er maar 1 opmerking onder de foto dat dit culturele toe-eigening is. Die was terecht. Jullie kunnen niet ruiken dat het gaat om een oude foto, gemaakt in een tijd waarin er geen open zenuw was voor dit verschijnsel.

Er is mij 2 keer in DM verzocht deze foto van mijn feed te halen. Dat lijkt verwaarloosbaar, maar ik denk dat er meer ruimte moet komen voor dat geluid. En die ruimte probeer ik te maken door deze foto juist NIET te verwijderen. Als deze foto verdwijnt, leert niemand hier iets van. Daarom vanavond live met @ireneavogadri en @teshura_styling 20:30 over #culturalappropriation ⬇️

Bron: Instagram

Lees ook: