De 32-jarige Sillicon Valley-miljardair Sam Altman heeft zich vrijwillig aangemeld voor een dodelijk proces, waarbij getracht wordt om zijn brein te uploaden en op te slaan. Sterker nog, hij betaalt er een bedrag van 10.000 dollar voor.

Vrijwillige dood voor digitaliseren brein

Hiermee is Altman een van de 25 mensen die zich op de wachtlijst hebben laten zetten van een start-up, genaamd Nectome, die wil gaan proberen als eerste het brein van een mens te digitaliseren. Als alles goed gaat zal het brein van Altman voor altijd blijven bestaan. Er is één grote ‘maar’: hij zal in het proces komen te overlijden.

Nectome

Nectome won in 2016 een belangrijke prijs van de Brain Preservation Foundation voor het succesvol opslaan van het brein van een konijn en in 2018 voor het opslaan van het brein van een varken. Tijdens het proces zal Altman op een machine worden aangesloten die een mix van chemicaliën via de halsslagaderen in zijn lichaam brengen, terwijl hij nog in leven is.

Tegen Technology Review vertelt Altman dat hij ervan overtuigd is dat mensen hun brein in de toekomst zullen digitaliseren:

“There is a lot of philosophical debate, but to me a simulation is close enough that it’s worth something. And there is a much larger humanitarian aspect to the whole thing. Right now, when a generation of people die, we lose all their collective wisdom. You can transmit knowledge to the next generation, but it’s harder to transmit wisdom, which is learned. Your children have to learn from the same mistakes.”

“That was fine for a while, but we get more powerful every generation. The sheer immense potential of what we can do increases, but the wisdom does not.”