Vanzelfsprekend ga je naar friet en donuts hunkeren dan gezondere voedselopties. Maar waarom verlangen we soms echt, echt naar deze twee voedingsmiddelen in het bijzonder? Nou, je kunt je hersenen waarschijnlijk de schuld geven.

Een studie gepubliceerd in Cell Metabolism bleek dat voedingsmiddelen die zowel vet als koolhydraten combineren, hoger gewaardeerd worden door het beloningssysteem van onze hersenen, in tegenstelling tot voedingsmiddelen die één energiebron bevatten.

Een groep van 206 volwassenen werd bestudeerd, waarbij hersenscans werden uitgevoerd, waarbij foto’s van snacks werden getoond, die ofwel vet, suiker of een combinatie van beide bevatten.

Wat triggert ons?

De proefpersonen kregen vervolgens een beperkte hoeveelheid geld om te bieden op hun favoriete voedsel en bleken bereid om meer geld uit te geven aan die waarbij vet en koolhydraten werden gecombineerd.

Onderzoekers zeggen dat onze hersenen lijken te schatten hoeveel calorieën er zijn in voedingsmiddelen met alleen vet of koolhydraten, waardoor we kunnen reguleren hoeveel we eten. Maar het is wanneer de twee combineren waar dingen lastig worden.

“Ons onderzoek laat zien dat wanneer beide voedingsstoffen worden gecombineerd, de hersenen de energetische waarde van het voedsel overschatten”, legt Dana Small van de Yale University online uit.

Analisten denken dat onze hersenen nog niet zijn geëvolueerd om erachter te komen dat we dit soort voedingsmiddelen niet altijd zouden moeten eten. Misschien komen we er snel genoeg aan.

Bekijk ook: