We weten niet beter, of de bekendste misdaadverslaggever van Nederland heet Peter R de Vries. Maar waar komt die R precies vandaan? En was hij als gewoon Peter de Vries net zo beroemd geworden? In Nooit Meer Slapen op NPO Radio 1 vertelt Peter over hoe de R zijn handelsmerk werd.

“Toen ik in 1978 in de journalistiek begon was er nog een journalist die Peter de Vries heette en je had ook een nieuwslezer die zo heette”, licht De Vries toe. “Het is net als Jan de Wit en Piet de Boer een naam waar geen onderscheidend vermogen in zit.”

“Het is toevallig zo dat mijn ouders me ook nog die tweede voornaam hebben gegeven: Rudolph. Toen dacht ik: nou ja, om het toch een klein tikkeltje meer onderscheidend te maken, moet ik er misschien wat mee doen. Ik heb die naam. Het is niet verzonnen.”

Sindsdien gaat hij door het leven als Peter R de Vries. “Eigenlijk is dat de beste marketingingreep of vondst geweest die ik ooit had kunnen doen. Het is iets dat niets gekost heeft natuurlijk, maar wat ik gebruikt heb en wat echt een begrip is geworden. Overal waar ik kom, iedereen die mij aanspreekt – of het nou een vuilnisman is – noemt mij Peter R. de Vries. Overal waar je komt. Ook bij de groenteboer. Dat is echt een begrip geworden en het heeft niets gekost.”

Onlangs was Peter R de Vries op bezoek bij Jensen, wat toch wel een van de meest ongemakkelijke tv-momenten van de afgelopen tijd werd: