Een groep rijke investeerders is van plan om een wereldwijde Champions League op te starten. Het is de bedoeling dat clubs uit 24 landen elke vier jaar om een wereldbeker gaan strijden.

De investeerders, afkomstig uit Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, China, de Verenigde Staten en Japan willen samen 20 miljard dollar in het project steken. Het idee achter een nieuw ‘miljoenenbal’ komt vanuit het feit dat clubvoetbal tegenwoordig, met 3 miljard fans wereldwijd, steeds groter aan het worden is en zich niet alleen nog maar voornamelijk in Europa afspeelt.

Vorige maand hebben de investeerders, die tot nu toe anoniem blijven, een officieel voorstel gedaan aan FIFA voorzitter Gianni Infantino, die de FIFA-directie hierover heeft ingelicht. Het is de bedoeling dat de nieuwe competitie vanaf 2021 van start gaat.

Op de jaarlijkse conferentie van de Zuid-Amerikaanse voetbalfederatie Conmebol zei Infantino onlangs al: “De vraag die daarbij naar boven komt is niet of er zo’n wereldwijde competitie van clubs moet georganiseerd worden, maar waarom dat tot nu nog niet is gebeurd.”