WHO: “De hele Pandemie had voorkomen kunnen worden! Wereldwijd gefaald!”

De Wereld gezondheid organisatie WHO komt met een breaking news conclusie na een uitgebreid onafhankelijk onderzoek naar de pandemie. Het virus had geen miljoenen levens geëist als sneller was gereageerd.

Pandemie voorkomen

Onderzoekers van The Guardian deden mee aan het onderzoek in opdracht van de WHO en melden: “Er zijn zwakke schakels gevonden op elk punt. Vooral in Februari 2020 zouden kansen verloren zijn gegaan om een pandemie af te wenden. Landen kozen ervoor om te kijken wat zou komen.”

Te Laat

De voorzitter van het panel gaat los: “Sommige landen hebben afgewacht tot ic’s vol begonnen te stromen. Toen was het te laat om de impact van de pandemie te voorkomen.”

“Men is onvoldoende voorbereid geweest op een pandemie, de reactie was te traag en niet hard genoeg. De WHO had zelf onvoldoende mankracht. Politiek leiderschap zou hebben ontbroken. Landen die de ernst van het virus onderschatten, werden niet of onvoldoende weersproken.” zo vat NU.nl het oordeel van de onderzoekers samen.

China

“China heeft de wereld op tijd geïnformeerd over het virus. Wetenschappers in Wuhan sloegen in december al alarm. Het systeem dat in werking moest treden in reactie op het virus was te langzaam, mede door de wereldwijde regelgeving.”

Vanaf nu grote veranderingen!

De onderzoekers roepen landen op om grote veranderingen door te voeren zodat een nieuwe globale gezondheidscrisis voorkomen kan worden. “Wereldleiders meoten gezamenlijk voorbereidingen op potentiële pandemieën treffen, Een deel van de vaccins moet altijd gegeven worden aan arme landen! De WHO moet beter ondersteund worden!”

Lubach over hoe een volgende pandemie te voorkomen:

Bron: NU, The Guardian