De Nations League is een ingewikkeld toernooi en de meeste mensen snappen dan ook maar weinig van de opzet. Van de bondscoach van je land mag je echter toch wel verwachten dat hij er iets meer vanaf weet dan de gemiddelde voetbalkijker. Ronald Koeman blijkt in een interview bij Radio 538 niet te beseffen dat het Nederlands elftal via het ingewikkelde toernooi wel degelijk kans maakt om zich al te plaatsen voor het EK 2020.

In het programma ‘Evers staat op’ krijgt Koeman de vraag of hij de Nations League nog een keer kan uitleggen. Koeman zegt dat het belangrijkste doel dat Nederland via de Nations League kan bereiken, een geplaatste status als groepshoofd voor de EK kwalificatie-loting is. “Dan kom je niet bij Frankrijk, Portugal, Spanje, Engeland. Dan is de kans op een EK natuurlijk vele malen groter. Op de vraag van de dj’s of Nederland zich dus niet rechtstreeks voor het EK kan plaatsen, antwoord Koeman: “Nee, al zou je de Nations League winnen, dat betekent niet dat je automatisch geplaatst bent voor het EK.”

Check het fragment en de uitleg hieronder: 

(de uitleg volgt onder de video)

Hierin heeft de bondscoach echter maar deels gelijk. Er zijn in de Nations League namelijk wel degelijk vier EK-tickets te verdienen. Op de site van de UEFA staat te lezen: ‘The last four UEFA EURO 2020 places go to the winners of mini-tournament between the top four-ranked teams in each of the four UEFA Nations League groupings (A–D), but this is separate to the UEFA Nations League Finals.’

Na de kwalificatie voor het EK zullen de groepswinnaars van de vier verschillende Nations League-groepen dus nog play-offs tegen elkaar, voor vier EK-tickets. Mochten de winnaars van de play-offs zich al via de normale kwalificatie-route al hebben geplaatst, gaat het ticket naar de nummer 2 van de play-offs. Heeft de nummer 2 zich al hebben geplaatst, schuift hij door naar de nummer 3, enz.

Mocht het straks in de EK-kwalificatie helemaal fout gaan, heeft Nederland als groepswinnaar dus alsnog een enorme kans op een EK-ticket. Je zou toch verwachten dat onze bondscoach dit wel zou weten… Bekijk hieronder voor eens en altijd de volledige uitleg:

Bekijk deze duidelijke uitleg van de Nations League, en je snapt het toernooi voor altijd: