Zlatan Ibrahimovic is ervan overtuigd dat hij af en toe het slachtoffer is van sluimerend racisme in de Zweedse media. De 36-jarige aanvaller van Manchester United vindt dat hij vaak onterecht wordt aangepakt. Als speler met een Oost-Europese achtergrond krijgt hij niet dezelfde behandeling als andere Zweden, denkt hij. “De Zweedse media vallen me nog steeds aan”, merkt Ibrahimovic op in een interview met Canal+.

‘Ze vallen me steeds aan, omdat ze niet accepteren dat ik een Ibrahimovic ben’, verhaalt de zoon van een Bosnische vader en Kroatische moeder. ”Als een andere Zweedse speler hetzelfde fout zou doen als ik, dan zouden ze hem verdedigen. Bij mij gebeurt dat niet. Maar dat is prima, daar word ik sterker van.”

Volgens Ibrahimovic heeft hij meer betekend voor Zweden dan elke andere Zweedse voetballer in de geschiedenis. “Ik ben waarschijnlijk de beste Zweedse speler ooit. Ik heb bereikt wat anderen nooit hebben bereikt”, stelt Ibrahimovic. “Het record van het aantal Gouden Ballen voor één speler was twee. En hoeveel heb ik er gewonnen? Elf. Wat ik heb gepresteerd voor het Zweedse elftal, heeft niemand me voorgedaan. Ik ben de beste.”

Ibrahimovic, die momenteel kampt met een blessure en de komende weken niet inzetbaar is, weigert te spreken van racisme in letterlijke zin. ”Wel is er sprake van sluimerend racisme. Dat bestaat, daar ben ik honderd procent zeker van. Ik heet nu eenmaal geen Andersson of Svensson. Als dat wel zo was geweest, zouden ze zelfs voor me opkomen als ik een bank zou beroven.”

Op de vraag of de Zweedse media hem misschien te arrogant vinden, antwoordt Ibrahimovic: ”Dat maakt mij niet uit, ik ben de beste die er is. Je kunt daar trots op zijn of niet. Ik ben dat wel!”

Naast zelfverheerlijking en arrogantie kan Zlatan ook heel humoristisch zijn. Check dat hieronder.