Agenten ontslagen na George Floyd drama: ‘Zwart zijn in Amerika mag geen doodvonnis zijn’

Vier agenten in de Amerikaanse stad Minneapolis zijn ontslagen, na de dood van een donkere en ongewapende arrestant. In de VS onstond grote ophef, nadat er beelden verschenen van de hardhandige arrestatie.

dood arrestant

De man, die later werd geidentificeerd als de 46-jarige George Floyd, zou afgelopen maandag zijn aagehouden omdat hij dronken was en valse papieren had gebruikt in een horecagelegenheid. Op de heftige beelden is te zien hoe een agent zijn knie op de keel van man duwt, terwijl floyd uitschreeuwt: “Mijn buik doet pijn. Mijn nek doet pijn. Alles doet pijn. Ik heb water nodig, alstublieft. Vermoord me niet.”

Na een aantal minuten werd Floyd ineens stil en riepen omstanders de agenten toe om zijn pols te controleren, waarna er een ambulance werd opgeroepen. Hij werd naar het ziekenhuis vervoerd, maar het bleek al te laat.

Burgemeester van Minneapolis, Jacob Frey, sprak tijdens een persconferentie zijn verontwaardigheid uit over het incident. ‘Zwart zijn in Amerika mag geen doodvonnis zijn … Wat ik heb gezien is op alle mogelijke manieren fout.

De vier agenten die bij de arrestatie betrokken waren zijn uit hun functie gezet. ‘Dat is de juiste beslissing’, aldus Frey.

In heel Amerika zijn mensen woedend over het voorval. Momenteel gaat er een comment viral, van iemand die zegt: “Zwart zijn in Amerika hoort niet gelijk te staan met de doodstraf. Vijf minuten lang zagen we hoe een witte agent zijn knie drukte in de nek van een zwarte man. Vijf minuten! Deze agent faalde dramatisch op menselijk vlak. Er kan maar één conclusie getrokken worden: deze man had nooit mogen sterven.”

Bekijk de schokkende beelden van arrestant die dood ging hier:

Bron & beeld: Unilad, Youtube