Akwasi gaat stapje verder: “Mensen zouden vereerd moeten zijn door mijn aanwezigheid!”

Akwasi
AT5

Akwasi lag afgelopen maand zwaar onder vuur nadat hij tijdens een anti-racisme demo op de Dam dreigde Zwarte Pieten in hun gezicht te trappen. De rapper weigerde naderhand zijn excuses aan te bieden en gaat nu zelfs een stapje verder met zijn uitspraken. Volgens Akwasi zouden Nederlanders namelijk ‘vereerd’ moeten zijn dat ze met in aanraking mogen komen, aangezien hij een donkere huidskleur heeft.

Keti Koti bij AT5

De rapper was te gast bij AT5 om daar terug te blikken op de 2020-editie van Keti Koti. In het interview wordt Akwasi gevraagd wat zijn huidskleur voor hem betekent. “Mijn huidskleur in Nederland betekent een zegen. Een verrijking. Een nieuwe wereld. Maar voor sommige mensen kan het een wapen zijn, iets waar ze denken bang voor te moeten zijn.”

Akwasi blijft trots

De 32-jarige is er ontzettend trots op dat hij een donkere huidskleur heeft en refereert daarbij naar een oude, door hem geschreven, tekst. “In 2008 schreef ik een tekst genaamd ‘Sorry dat ik zwart ben’. Ik bedoelde dat sarcastisch, aangezien je eigenlijk vereerd zou moeten zijn dat ik zwart ben. Je zou vereerd moeten zijn dat je in dezelfde ruimte als mij mag ademen, because I’m black. Want ik kom van excellentie. Ik kom van koningen en koninginnen, daar komt Mitchell (Esajas, red.) ook vandaan, daar komt iedereen die zwart is vandaan. Dat mogen mensen weten, maar op het moment dat dat verzwegen wordt in de geschiedenis en er alleen maar wordt gesproken over een slachtofferrol, dan moet je dat benoemen!” De rapper wil deze boodschap graag overbrengen via zijn kunst en hoopt zo mensen te verbinden.

Verbinden

Akwasi hoopt dat mensen zich in de toekomst niet meer stilhouden en zich uitspreken tegen racisme wanneer zij dit nodig achten. Zelf wil hij dit vooral blijven doen in de vorm van kunst en muziek.

Band met Ghana

Daarnaast vindt hij het ook belangrijk om feeling te blijven houden met zijn land van herkomst, Ghana. “Het is zo belangrijk dat je je wortels kent en weet waar je vandaan komt.” Wanneer hij in Ghana is voelt hij zich dan ook fantastisch. “Als ik land in Ghana, voel ik mij zo thuis.” Zijn laatste bezoek was dan ook onbeschrijfelijk. “Je voelt zoveel, niet in woorden te omschrijven.”

Bekijk hier het hele interview met Akwasi vanaf 27:53.