Geen grap: je kunt allergisch zijn voor sporten

allergisch voor sporten

‘Ik ga niet mee sporten, ik ben er allergisch voor’, heb je vast wel eens geroepen wanneer je weer eens met een kater wakker werd of wanneer het keihard regende. Wat blijkt? Sommige mensen zijn écht allergisch voor sporten.

Maar liefst 8,5 duizend Nederlanders hebben last van deze aandoening. De ziekte werd bekend in 1979. Het heet inspanningsanafylaxie en het kan levensbedreigend zijn. Het is een extreme allergie voor bepaald eten, medicijnen of insectenbeten.

Inspanningsanafylaxie treedt op als deze specifieke allergie wordt gecombineerd met sport, zegt Purvi Parikh in Greatist. Je bent dus niet perse allergisch voor bepaald eten, alleen als je beweegt met dat bepaalde voedsel in je lichaam. Dit is vaak met tarwe, selderij, pinda’s, mais of schelpdieren.

Wat de oorzaak van deze allergie is, is nog onduidelijk. Wetenschappers denken dat het iets te maken heeft met een snellere bloedstroom, die het gevolg is van beweging. Hierdoor wordt de allergische reactie versneld. Maar hoe weet je nou of je dit echt hebt? Als je tijdens het sporten merkt dat je last krijgt van huidproblemen, ernstige vermoeidheid of krampen, dan bestaat er een kans dat je last hebt van deze allergie.

Check hier wat voor dingen allemaal met je lichaam gebeuren als je wél sport: