Skip to main content

Vandaag werd bekend dat er een eerste incident is geweest nadat het boerka en nikaab-verbod in NL werd ingevoerd. Grote ophef is ontstaan nadat nu blijkt dat de vrouw niet geweigerd had mogen worden, zo meldt RTL Nieuws.

Een Limburgse buschauffeur weigerde gisteravond een vrouw met een nikab in zijn bus, maar had dat dus niet mogen doen. “De man heeft tegen de richtlijnen van Openbaar Vervoer Nederland (OVNL) gehandeld.”

OVNL legt uit

Volgens de gezamenlijke richtlijnen van alle Nederlandse openbaar vervoersbedrijven had de buschauffeur de vrouw wel moeten vervoeren.

“Onze chauffeurs mogen iemand aanspreken op gezichtbedekkende kleding en verzoeken om een nikab af te zetten”, zegt een woordvoerder van OVNL tegen RTL Nieuws. “Maar als zij toch wil instappen, hebben wij de plicht om haar te vervoeren.”

Ingewikkeld

Hij mocht wél de politie bellen: “De politie is de enige die het verbod mag handhaven. Zij kunnen iemand een boete geven, onze buschauffeurs kunnen dat niet.” “Het is een hele goede chauffeur met veel ervaring. Het is een ingewikkelde wet, wat mag wel en wat mag niet. Dit is een communicatieprobleem geweest.”

Hieronder de test van hoe NL reageert op een vrouw in niqaab op straat:

Leave a Reply