Skip to main content

Soa Aids Nederland heeft een (tijdelijke) condoomwinkel geopend op Utrecht Centraal. Het is de eerste winkel ter wereld waar je de condooms daadwerkelijk zelf kunt passen.

Uit onderzoek blijkt dat jongeren steeds minder gecharmeerd zijn van een rubbertje tijdens de seksuele gemeenschap. “Condoomgebruik is niet meer de norm, en vooral niet bij jongeren. En dit terwijl het de beste manier is om je tegen een seksueel overdraagbare aandoening (soa) te beschermen”, zegt Hanna Bos, infectieziektebestrijdingarts Soa Aids Nederland tegen de NOS. “Ondertussen stijgt de vraag naar testen op soa’s.”

De condoomwinkel heet Try before you Fly en staat centraal om hun pashokjes waar je de condooms kan passen. “Ik dacht eerst voordat je een lange vlucht gaat hebben ofzo, misschien hebben ze daar chille dingen voor. Maar nee dat was het niet, maar het is heel leuk, heel nice”, zegt een bezoeker van de winkel.

“Ik vind het een leuk initiatief, het verbreekt het taboe die erover heerst”, zegt een andere bezoeker. En dat is ook precies wat ze met de winkel willen doen. In de winkel lopen ook condoomadviseurs rond waar je terecht kunt met al je vragen en wensen.

De meeste bezoekers van de pop-up store gebruiken geen condoom. “Ik slik de pil en ik ben getest”, is een veelgebruikt argument. Ook vinden vooral jongens het niet fijn, zo’n rubbertje ertussen. In 2009 gebruikte tachtig procent van de seksueel actieve jongeren condooms. Afgelopen jaar was dit nog maar iets meer dan de helft, blijkt uit cijfers van Soa Aid Nederland. Toch zijn de meesten erover eens dat het wel noodzakelijk om een condoom te gebruiken. “Het is dat ik een vaste vriendin heb, maar met scharrels is het een ander verhaal.”

In de winkel zijn tientallen verschillende condooms te bewonderen. Groot, klein, glad, ruw en ook zijn er verschillende smaken te ontdekken. Ook voor vrouwen zijn er condooms. “Ik werkte bij de Albert Heijn en als je dan moest vullen zag ik wel ‘extra sensitive’ en ‘extra large’ en nog meer verschillende soorten, maar ik wist niet dat er echt zoveel soorten waren”, zegt een winkelbezoeker verbaast.

Voorkomen is beter dan genezen en dat wil Soa Aids Nederland met deze pop-up store duidelijk maken. Ben je er nog niet geweest moet je zeker even langsgaan of neem een kijkje op de webshop. Wij gingen er in ieder geval heen, check het hier:

Leave a Reply