Skip to main content

De 105-jarige oorlogsheld, die onlangs overleed, Nicholas Winton ontving een tijd geleden in Tsjechië na jaren de onderscheiding die hij verdient, namelijke de Orde van de Witte Leeuw. En het betreft niet zomaar een onderscheiding, maar de hoogste onderscheiding die je in Tsjechië kunt krijgen.

Die onderscheiding kreeg de man natuurlijk niet voor niets, hij redde namelijk tijdens de 2de wereldoorlog de levens van 669 Joodse kinderen. De impact die zijn daden hebben gehad was enorm.

Sir-Nicholas-Winton

Tijdens de oorlog was het toenmalige Tsjecho-Slowakije in handen was van de nazi’s en manipuleerde Winton het papierwerk om treinen vol Joodse gevangenen te omleiden naar andere landen. Uiteindelijk lukte het hem om de Duitsers te overtuigen om acht treinevaluaties met 669 kinderen van Tsjecho-Slowakije naar Engeland te transporteren.

Jarenlang is zijn heldendaad stil gebleven, totdat iemand in 1988 aandacht schonk aan het bijzondere verhaal in een televisieprogramma van de BBC.

Bekijk hierboven de beelden waarin Winton werd verrast door de mensen die hij destijds gered heeft, die nu allemaal volwassen zijn.

Maar dat is nog niet alles. Als je de kinderen die hij gered heeft meetelt komt dat neer op ongeveer 6000 mensen die hun leven aan deze geweldige man te danken hebben.

Leave a Reply