Dokter waarschuwt voor plassen onder de douche: “Stop daar onmiddellijk mee!”

De meest normaalste zaak is om ’s morgen een frisse bad te nemen na het opstaan. Wat velen misschien doen is om tijdens het douchen te urineren. Echter waarschuwt dokter Teresa Irwin hiertegen: “Stop met plassen onder de douche“.

Dokter waarschuwt

Teresa Irwin is een urogynaecoloog die specialiseert in het functioneren van het bekken en incontinentie. Op social media probeert zij haar kennis met haar volgers te delen. Allen op TikTok heeft zij intussen 85.000 volgers.

Volgens haar is het niet gezond om onder de douche te urineren. Ondanks het feit dat wij bij het horen van stromend water, gelijk de neiging hebben te plassen. Omdat het geluid van stromend water geassocieerd wordt met het legen van de blaas door de hersenen. Juist dit schijnt gevaarlijk te zijn.

Plassen onder de douche

Dr. Jeffrey-Thomas zegt het volgende hierover: “Als je onder de douche plast terwijl je de kraan opendraait of de douche aanzet, creëer je een associatie in je hersenen tussen het geluid van stromend water en de drang om te plassen. Op zich lijkt dat vrij onschuldig, maar volgens de artsen kan dat juist leiden tot bepaalde complicaties. Als er bijvoorbeeld al sprake is van een slecht functionerende bekkenbodem, dan kan dat mogelijk leiden tot problemen als je het geluid van stromend water hoort. Je voelt dan diezelfde aandrang om te urineren, ook als je niet staat te douchen.”

Het is verder afgeraden aan vrouwen om staand urineren, omdat het ook een eventueel probleem met de bekkenbodem kan verergeren. Een vrouw zou de bekkenbodemspieren in een staande positie niet zo goed kunnen ontspannen. Dit zorgt ervoor dat de blaas niet volledig geledigd wordt. Dr. Jeffrey-Thomas bood haar 659.000 volgers op sociale media wat advies aan en voegde eraan toe: “Probeer te plassen voordat je de douche of het water aanzet en als je de drang krijgt terwijl je onder de douche staat, probeer het dan te negeren.”

Bekijk hieronder meer info en het filmpje van de dokter:

@dr.teresa.irwin I said what I said!  Unless you’re struggling with total bladder emptying you need to hear this #bladdertips #pft #obgyn ♬ Pieces (Solo Piano Version) – Danilo Stankovic

Bron: Metro, TikTok