Skip to main content

Op social media is grote verontwaardiging ontstaan naar aanleiding van het verhaal van een vrouw uit het Noord-Hollandse Wijdemeren, die maar liefst 7.000 euro van haar bijstandsuitkering moet terugbetalen omdat haar moeder af en toe boodschappen voor haar deed.

De vrouw had de gratis boodschappen niet gemeld, waarmee ze de zogenaamde Nederlandse inlichtingenplicht had geschonden. Hierom is de waarde van de boodschappen in mindering gebracht op haar uitkering.

De vrouw stapte in 2019 naar de rechter omdat ze het niet eens was met de terugvordering. Hierbij verklaarde ze: “Ik krijg aardig wat boodschappen van mijn moeder per week: twee broden, drie zakken sla, een doos met acht stukjes vlees, twee dozen eieren, wc-papier, koffie. Dat is omdat ik haar altijd help met van alles. Mijn moeder doet al 46 jaar de boodschappen voor mij. Ze gaat één keer per week naar de Lidl, dan is zij ongeveer 50 euro kwijt. Ik geef zelf nauwelijks geld uit aan boodschappen. Ik denk maximaal 10 euro per week. Ik ben bijna mijn hele uitkering kwijt aan vaste lasten.”

De vrouw verloor de rechtszaak. De rechter bepaalde dat de waarde van de ontvangen boodschappen wel degelijk op de bijstandsnorm in mindering moet worden gebracht. Redenen om van terugvordering af te zien ziet de rechter niet. Bovendien is de kans groot dat ze ook nog een boete van 3.500 euro moet betalen, waardoor het totale bedrag meer dan 10.000 euro uitkomt.

Op social media wordt vol onbegrip gereageerd op het verhaal:

Bron en beeld: HLN, Indebuurt

Leave a Reply