Extra strenge gedeeltelijke Lockdown: Avondklok in sommige regio’s!

De gedeeltelijke lockdown in Nederland wordt extra streng. Zo heeft premier Rutte aangekondigd. De lockdown gaat in ieder geval tot midden december duren. Ook komt er waarschijnlijk een avondklok voor sterk getroffen gebieden.

Blijf Thuis

Hoewel de besmettingen dalen zijn de extra maatregelen alsnog nodig om de zorg te ondersteunen. Rutte zegt o.a. dat we allemaal niet zomaar meer naar openbare plekken moeten gaan.

“Het algemene advies wordt: blijf zo veel mogelijk thuis en vermijd niet-noodzakelijke reizen. Vraag jezelf steeds af: moet ik echt de deur uit? De maximale groepsgrootte buiten gaat van vier naar twee personen, huishoudens uitgezonderd. Binnen het dringende advies om per dag maximaal twee gasten te ontvangen, kinderen tot twaalf jaar uitgezonderd. Alle publiekelijke toegankelijke gebouwen gaan voor twee weken dicht. Dat geldt voor theaters, bioscopen, buurtgebouwen, musea en pretparken. Individueel sporten in sportscholen kan wel, maar groepslessen niet.”

Negatief reisadvies

Verder is er een negatief reisadvies voor vakantiereizen naar het buitenland in de kerstvakantie:

Reizen is sowieso een risico deze winter, de kaart is bijna helemaal oranje. Het dringende advies is om tot half januari niet naar het buitenland te reizen, tenzij het echt noodzakelijk is. Het Caraïbisch gedeelte van het koninkrijk valt niet onder buitenland.”

Het kabinet sluit musea, bioscopen, bibliotheken en theaters. Dat zal vanaf donderdag 22.00 uur gebeuren en geldt voor twee weken. Ook pretparken en dierentuinen worden gesloten. Sportscholen blijven wel open.

De scholen blijven ook open. Bij uitvaarten mogen nog maar 30 personen zijn en bij bruiloften 20 personen. 

Avondklok

Er is een plan klaar voor een regionale avondklok in regio’s met hoge aantallen besmettingen. Ook wordt bekeken hoe scholen en winkels daar gesloten zouden kunnen worden. Die plannen houdt het kabinet nu nog wel achter de hand, zo meldt AD.

Volledige Lockdown?

“Een volledige lockdown had gekund, maar je moet kijken naar wat nu nodig is. Het is de vraag of het reproductiegetal voldoende onder de 1 zit. We kijken naar wat proportioneel en verstandig is. We willen bijvoorbeeld scholen zo lang mogelijk openhouden. Tegelijkertijd wil je dat mensen minder risico hebben om tegen elkaar op te botsen. Winkels blijven open, maar de doorstroomplekken worden nu gesloten. Een volledige lockdown klinkt wel stoer, maar dat heeft enorme economische impact en het is ook niet nodig.”

Hieronder LIVE de persconferentie:

Bron: AD, NU, NH Nieuws